Imprimare

Prof. Montagnier, laureatul Premiului Nobel pentru Medicina, vine in Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Prof. Luc Montagnier (foto), laureatul Premiului Novel pentru Medicina in urma descoperirii virusului HIV, va veni in Romania. Prof. Montagnier va intra intr-un dialog cultural stiintific cu acad. Solomon Marcus, o intalnire ce se va desfasura sub semnul Momentul Magellan al Medicinei, proiect desfasurat sub egida Alumnus Club pentru UNESCO impreuna cu Fundatia Spandugino.

Proiectul Momentul Magellan se va derula pe parcursul a patru ani (2012-2016) si reprezinta contributia romaneasca la Programul Global Ethics al carui scop este punerea in valoare a patrimoniului cultural stiintific national si european.

Proiectul va demara pe 18 septembrie la Universitatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti. De asemenea, in aceeasi zi vor avea loc prezentarea cartii Laureatul Nobel si calugarul, aparuta la Editura Spandugino, dar si conferinta "Factorul infectios in bolile cronice", sustina de laureatul premiului Nobel.

Abordarea transversala a sanatatii - medicina celor 4P

Prof. Luc Montagnier vorbeste despre o abordare transversala a sanatatii si a medicinei celor 4P (predictiva, preventiva, personalizata si participativa), considerand ca aceasta trebuie insotita de o reinnoire a sistemului de sanatate in privinta unei abordari holistice a ingrijirilor centrate pe persoana si pe relatiile interpersonale.

Reputatul profesor porneste de la ideea ca pacientul nu ar mai trebui sa fie considerat un obiect, un numar de test clinic, ci o persoana, o fiinta umana careia trebuie sa i se acorde timp, sa fie ascultata si alatri de care este necesar sa se poarte un dialog constructiv.

1982 - anul in care a inceput cercetarile legate de SIDA

Laureatul Nobel Luc Montagnier a inceput cercetarile legate de SIDA in 1982. Este absolvent al Facultatii de Medicina si al Facultatii de stiinte Biologice ale Universitatii din Paris. La doar 23 de ani devine asistent universitar.

Dupa o perioada fructuoasa de stagiu postdoctoral in doua laboratoare britanice, isi petrece urmatorii ani de cariera in renumitele Institute Franceze: Institutul Curie si, aproape 30 de ani, in Institutul Pasteur din Paris.

In cadrul noului Departament de Virusologie de la cel din urma Institut, va fonda Unitatea de Cercetare Virala Oncologica, unde isi va dedica activitatea: studiului virusurilor cancerigene, in special retrovirusurilor oncogene, aspectelor biochimice ale interferonului si a transformarilor maligne, inclusive la schimburile membranare in relatie cu cresterea pe mediul de agar, o noua proprietate a celulelor maligne din culturi, la descoperirea carora a contribuit.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.-Montagnier_-laureatul-Premiului-Nobel-pentru-Medicina_-vine-in-Romania_17635/

lauff lautf laurf