Imprimare

Personalul din psihiatrie se considera stigmatizat de ceilalti colegi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un numar de 1135 de medici psihiatri, asistente medicale, psihologi si asistenti sociali au fost instruiti in cadrul proiectului de "Competente si Performanta in Sanatate", finantat prin fonduri structurale si Guvernul Romaniei.

Cursurile au avut loc in 17 spitale de psihiatrie, sectii de psihiatrie si centre de sanatate mintala din tara. Doar acestea au raspuns invitatiei Ligii Romane pentru Sanatate Mintala, organizator al proiectului, alaturi de Spitalul Clinic de Psihiatrie "Socola" din Iasi.

"Exista o nevoie de formare enorma, este o nevoie reala. Cei din sistem s-au plans ca sunt foarte putini ca numar si nu pot face fata tuturor pacientilor pe care ii au. Doar 60% din necesar este acoperit", a declarat Raluca Nica, directorul executiv al Ligii Romane pentru Sanatate Mintala.

300.000 de internari pe an in institutiile cu profil psihiatric

In ciuda faptului ca exista deficit de personal in domeniul psihiatriei, in Romania se fac 300.000 de internari pe an, cele mai multe din Europa, durata spitalizarii variind intre acuti si cronici.

"Resursele de timp si financiare au fost insuficiente pentru a acoperi nevoile reale ale sistemului. Am depasit grupul tinta estimat prin proiect, dar suntem departe de a spune: suficient, avem personal medical pregatit si performant", a continuat Raluca Nica.

In fapt, aceasta a explicat ca personalul medical isi doreste sa participe la cursuri practice, din care sa aiba ce invata si aplica ulterior. Drept urmare, feedbackul participantilor a fost peste asteptarile organizatorilor. In locatiile in care s-au tinut cursurile au mai existat cereri, astfel ca unele persoane au ramas pe listele de asteptare.

"Ceea ce am observat a fost ca medicii s-au plans de stigmatul atasat profesiei lor. Chiar si medicii de alte specialitati ii privesc altfel. Spre exemplu, in urma discutiilor avute la traininguri, s-a ajuns la concluzia ca multi lucreaza cu alti specialisti prin prisma relatiilor personale", a tinut sa precizeze directorul executiv al LRSM.

Asistenti medicali batuti de pacientii cu boli psihice

In cazul asistentilor medicali, o sursa de stres continua o reprezinta faptul ca sunt batuti de pacientii cu boli psihice. "Se intampla frecvent ca ei sa fie loviti de pacienti. Ar trebui sa li se tina cursuri de autoaparare, pentru ca exista astfel de metode prin care sa poti imobiliza pacientul fara sa ii faci rau. Multi dintre asistenti nu stiau se aceste metode", a explicat Raluca Nica.

In opinia acesteia, cursurile desfasurate in perioada 2009-2012 atrag atentia asupra nevoii acute de pregatire continua a personalului din domeniul sanitar precum si asupra necesitatii imbunatatirii calitatii si diversitatii programelor de instruire oferite pe piata de profil la acest moment.

In ultimii ani, prioritatile reformei in sanatatea mintala u tinut de reabilitarea cladirilor ce adapostesc spitalele psihiatrice si centrele de sanatate mintala, si mai putin de dezvoltarea competentelor cadrelor medicale, in conditiile in care medicii psihiatri, psihologii clinicieni, asistentele medicale se confrunta cu o problematica tot mai diversa a patologiei pacientilor, precum si cu stigmatul social asociat nu doar bolii mintale ci si profesionistului de sanatate mintala.

Cursurile au fost acreditate cu 48 de puncte de catre Colegiul Medicilor din Romania si cu 30 de puncte EMC de catre Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romnia.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Personalul-din-psihiatrie-se-considera-stigmatizat-de-ceilalti-colegi_17634/

lauff lautf laurf