Imprimare

Parlamentul European, impotriva donatiilor platite de tesuturi si celule

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O noua rezolutie nonlegislativa adoptata de Parlamentul European arata ca donarea de tesuturi si celule trebuie sa fie voluntara, informeaza Agerpres.

Conform sursei citate, eurodeputatii cer statelor membre sa interzica stimulentele financiare pentru donatii si sa clarifice conditiile in care pot fi oferite compensatii financiare, cum ar fi rambursarea cheltuielilor de calatorie. Doar cateva state UE au in prezent principii directoare privind compensatiile sau stimulentele.

Rezolutia a fot adoptata cu 551 de voturi pentru, 15 impotriva si 81 de abtineri. De altfel, eurodeputatii recomanda statelor membre UE o mai buna cooperare in donatiile transfrontaliere.

Documentul evidentiaza valoarea acordurilor bilaterale care ajuta tarile sa acopere lipsurile generale de tesuturi sau celule si sa gaseasca un donator corespunzator cand nu reusesc sa faca acest lucru pe plan intern.

Totusi, noteaza documentul, pacientii pot avea beneficii suplimentare daca tarile din UE vor colabora mai indeaproape cu Eurocet, registrul european pentru tesuturi si celule.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Parlamentul-European_-impotriva-donatiilor-platite-de-tesuturi-si-celule_17641/

lauff lautf laurf