Imprimare

Médicos del Mundo: Reforma sanitara din Spania nu va duce la economii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Actuala reforma a sistemului public de sanatate din Spania nu va duce la economii la bugetul de stat, ci dimpotriva, va determina o scumpire a serviciilor medicale destinate tuturor. Cel putin asa considera organizatia neguvernamentala Médicos del Mundo, care promoveaza in aceste zile o campanie de constientizare denumita "dreptul la a vindeca", relateaza Agerpres.

"Nu credem ca aceasta reforma poate duce la economii, ci mai degraba consideram ca lipsa de informare, neasistarea pacientilor, selectarea cazurilor urgente vor duce la scumpirea sistemului de sanatate al tuturor. Pe de alta parte, credem ca reforma va presupune si un risc real pentru multi dintre cetatenii care raman fara consultatiile programate, pentru ca sufera de o boala sau li se agraveaza starea de sanatate din aceasta cauza. A nu trata o persoana la momentul oportun, amanarea asistentei medicale pentru a o face la urgente, sau a nu o face potrivit reglementarilor specialistilor inseamna, in opinia noastra, sa supunem aceste persoane unor riscuri de care nu este nevoie. De asemenea, lipsa actiunii in prevenirea patologiei sau in tratamentul si controlul anumitor boli precum cele infectioase (cum ar fi mai ales tuberculoza) sau cele cu transmitere sexuala sporeste riscul unui control prost la restul populatiei, supunand-o astfel altui risc de care nu este nevoie", declara Rafael Sotoca, reprezentant al organizatiei Médicos del Mundo.

Reforma sistemului public de sanatate este menita a genera economii de 7 miliarde de euro. In cadrul acestei reforme, legea pentru strainii din Spania a fost modificata astfel incat acestia sa nu mai poata obtine cardul de sanatate, decat in urma stabilirii domiciliului in tara iberica, asa cum prevedea legislatia anterioara. La momentul adoptarii actului normativ, in primavara acestui an, ministrul spaniol al sanatatii, Ana Mato, explica faptul ca reforma este absolut necesara pentru a garanta sistemul public universal de sanatate, precum si pentru a pune capat abuzurilor in folosirea acestor servicii, cu impunerea unui control mai strict asupra fenomenului denumit drept "turism sanitar si fraudulos".

Oficialul sanatatii a aratat ca potrivit celor mai recente cifre, din 2009, autoritatile spaniole au estimat la peste 700.000 numarul cetatenilor care s-au folosit ilegal, in diferite masuri, de sistemul sanitar din Spania. De la 1 septembrie, strainilor care nu pot face dovada faptului ca au rezidenta fiscala, precum si sa arate ca platesc impozite in tara iberica, nu li s-au mai innoit cardurile de sanatate.

In luna august, sute de medici au semnat un manifest in care se angajau sa continue sa le acorde ingrijiri in sistemul public de sanatate pacientilor cu situatia in neregula, in pofida decretului de lege care limita la cateva cazuri - urgenta, sarcina ori pentru copiii in varsta de pana la 18 ani - asistenta universala pentru cei fara documente corespunzatoare incepand de la 1 septembrie. De la acea data, 153.000 de imigranti aflati in Spania in mod ilegal nu mai detin cardul de sanatate ce le confera dreptul de a primi ingrijiri medicale gratuite.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/M_dicos-del-Mundo_-Reforma-sanitara-din-Spania-nu-va-duce-la-economii_17644/

lauff lautf laurf