SJA Cluj, amendat cu 20.000 lei. Cadrele medicale pot fi acuzate de neglijenta
Personalul medical din cadrul Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA) Cluj a primit sanctiuni mari pentru modul in care a procedat in cazul motociclistului care a murit asteptand ambulanta. Cele doua cadre medicale implicate, medicul coordonator si dispecerul au a primit cate o amenda de 2.000 de lei, iar Serviciul de Ambulanta Judetean - 20.000 de lei, pentru nerespectarea procedurilor.
"A fost o neglijenta in serviciu. Dispecerul a neglijat sa trimita ambulanta la locul accidentului. Ambulanta a venit dupa 35 de minute. S-a incalcat grav procedura. In sistemul de urgente este o neglijenta inadmisibila care nu poate fi tolerata", a declarat dr. Raed Arafat, in urma raportului de control primit din partea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Cluj Napoca.
Analizea efectuata a aratat ca au existat intarzieri nepermise intre primirea apelului de urgenta si momentul alertarii echipajului medical in cazul accidentului care s-a soldat cu decesul conducatorului de motocicleta. Potrivit lui Arafat, personalul medical de serviciu poate fi acuzat de neglijenta in serviciu pentru modul in care a actionat.
Subsecretarul de stat in MS a precizat ca astfel de cazuri pot fi evitate daca toate institutiile implicate in dispeceratul unic 112 nu mai inchid legaturile pana cand nu se ia o decizie: „Aici se va modifica procedura. Nimeni nu mai inchide conferinta pana nu se stie ce echipaj pleaca la interventie. Noi mergem spre integrarea dispeceratelor ISU si ale Ambulantei. Deja acest sistem functioneaza in 15 judete. La Cluj, integrarea se va realiza in cateva luni”.
Totodata, s-a decis si infiintarea de urgenta, in cadrul serviciului de ambulanta, a unei Comisii de disciplina care va dispune si masuri administrative in acest caz. Pana la decizia Comisiei, cele doua cadre medicale implicate vor fi suspendate din activitate.
Dosarul continand raportul complet va fi inaintat la Parchet.
Marti seara, un motociclist a murit dupa a intrat intr-un cap de pod pe raza comunei clujene Sanpaul. Potrivit evz.ro, martorii povestesc ca desi s-a solicitat imediat interventia unei ambulante dotata cu aparatura performanta de interventie in caz de prim ajutor, ajutorul nu a venit.
“La ora 18.58 a fost facut un apel la 112 cu mesajul accident grav cu un motociclist, la 36 de kilometri de Cluj. La ora 19.10, un paramedic a oprit in trafic si a inceput sa resusciteze pacientul. La ora 19.30, Raed Arafat a fost informat ca ambulanta nu a ajuns la accident. La ora 19.35, SMURD-ul a plecat din statie. Potrivit lui Arafat, cei de la Ambulanta Cluj uitasera sa trimita sa trimita salvarea. La ora 20.00, participantul in trafic a oprit resuscitarea ia la ora 20.10 a ajuns la accident si ambulanta SMURD si a constatat decesul”, spune un martor.
Oamenii apreciaza efortul depus de paramedicul care a acordat primul ajutor. “Mai rar asa om. A facut tot ce a putut, dar cu mainile goale nu a putut face mai mult decat un masaj cardiac. Bietul motociclist a murit chiar in mainile lui”, mai spune martorul.
Medicii legisti clujeni spun ca Dragos Bolos nu a avut nicio sansa. “A fost vorba despre o dilacerare cerebrala, dilacerare a trunchiului cerebral si rupture multiple de organe interne. Orice conduita medicala era deja depasita”, a explicat pentru evz.ro, dr. Coste Siserman, legist-sef.
Pe de alta parte, cazul scoate la iveala un lucru extrem de grav si anume ca, in judetul CLuj, statia SMURD nu este interconectata la serviciului 112. Daca se intampla ceva si este nevoie de interventia paramedicilor, acestia pot interveni doar daca dispeceratul de la Serviciul de Ambulanta trimite mai departe solicitarea 112.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro