Coplata a fost redusa. Noile tarife variaza intre 2 si 75 de lei
Ministerul Sanatatii a modificat, din nou, legea privind coplata in sanatate. Tarifele au fost practic injumatatite, in unele cazuri chiar micsorate cu doua treimi. Astfel, pentru o consultatie la medicul de familie se va plati intre 2 si 3 lei, de la 4-5 lei, in timp ce pentru un RMN, taxa suplimentara va fi intre 50 si 75 lei, fata de 150-250 lei, cat era initial.
Modificarile aduse la mecanismul de coplata reprezinta rezultatul negocierile care au avut loc in luna august (13-16, n. red.) intre reprezentantii Ministerului si reprezentantii Colegiilor profesionale, patronatelor, furnizorilor de servicii medicale, asociatiilor de pacienti, precum si cei ai sindicatelor din sanatate.
Desi cea mai mare parte dintre organizatiile prezente la negocieri se opune in continuare coplatii, s-a decis ca, in cazul in care institutiile financiare internationale vor insista pentru intorducerea coplatii, aceasta sa reprezinta o suma simbolica. Concret, coplata va avea un procent fix, maxim 10% din tariful de decontare al investigatiilor de inalta performanta.
Pacientii cu boli cronice - scutiti de coplata
O alta concluzie a fost ca implementarea sistemului de coplata sa fie amanata pana dupa implementarea noii Legi a Sanatatii. De asemenea, pacientii cu boli cronice vor fi scutiti de la coplata, atat cei inclusi in programele de sanatate, cat si acei pacienti ale caror boli nu sunt incluse dar care necesita o accesare repetitiva a sistemului. Totodata, pentru pacientii cu boli cronice care se prezinta la medicul de familie se propune 1 consultatie pe trimestru.
De asemenea, pentru stimularea masurilor preventive, se considera ca pentru controlul anual la medicul de familie al asiguratilor cu varsta de peste 18 ani, sa nu se perceapa coplata.
Pentru celelalte servicii se vor identifica mecanisme non-financiare de control al serviciilor, atat pentru pacienti dar si pentru medici. Pentru pacientii scutiti de coplata se vacauta o sursa alternativa de finantare astfel incat sa nu existe discriminari intre cei care platesc si cei care sunt scutiti.
In ceea ce priveste pacientii diabetici, internarile se vor limita la un numar de doua de lunga durata, iar pentru procesarea prescriptiilor medicale la nivelul farmaciilor, s-a propus coplata.
Singurele organizatii care au formulat observatii in scris cu privire la proiectul de act normativ au fost Uniunea nationala a organizatiilor persoanelor afectate de HIV/SIDA (UNOPA), care nu este de acord cu introducerea coplatii in acest moment, si Federatia „Solidaritatea Sanitara” din Romania, care a propus, ca alternativa la introducerea coplatii, cresterea contributiilor la sanatate la 14% (angajat-angajator), plata contributiei la sanatate pentru persoanele scutite de la bugetul de stat si/sau redefinirea pachetului de baza, cu acoperirea serviciilor eliminate, precum si a coplatii prin asigurari complementare.
Noile tarife ale coplatii pentru servicii medicale:
- intre 2 si 4 lei consultatia la medic
- 2 lei biletul de trimitere;
- 5 lei cura de tratament de acupunctura;
- 10 de lei cura de tratament de recuperare reabilitare a sanatatii;
- 2 lei pentru efectuarea unui set de 5 analize medicale; 5 lei pentru efectuarea unui set de pana in 10 analize si 10 de lei pentru efectuarea a peste 10 analize medicale;
- 50 lei pentru un RMN nativ;
- 75 lei pentru un RMN cu substanta de contrast;
- 30 lei pentru un CT;
- 50 lei pentru un CT cu substanta de contrast;
- 25 lei pentru o angiografie;
- 30 lei pentru o scintigrafie;
Tarife spitalizare zi:
30 lei, intr-un spital de categoria I si IM;
25 lei, intr-un spital de categoria II si IIM;
20 lei, spital categoria III;
15 lei, spital categoria IV;
10 lei, spital categoria V, spitale neclasificabile si unitati autorizate de MS sa acorde spitalizare de zi.
Tarife spitalizare continua:
40 lei, intr-un spital de categoria I si IM;
35 lei, intr-un spital de categoria II si IIM;
30 lei, spital categoria III;
25 lei, spital categoria IV;
20 lei, spital categoria V, spitale neclasificabile.
Coplata nu se aplica serviciilor medicale de urgenta, se mai arata in proiectul de lege, care poate fi descarcat si consultat AICI.
Reamintim ca pe 3 august, Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica proiectul de ordin privin modificarea coplatii, la mai mult de jumatate de an de la data in care aceasta masura trebuia sa intre in vigoare. Documentul a stranit atat nemultumirea asociatiilor de pacienti, cat si a medicilor.
Legea privind introducerea coplatii a fost publicata in Monitorul Oficial, la finalul lunii noiembrie 2011, la mai bine de un un si jumatate de la primele dezbateri publice. Desi trebuia sa intre in vigoare in ianuarie 2012, a fost amanata pentru luna februarie din lipsa normelor de aplicare. Nu a putut intra in vigoare nici atunci pentru ca autoritatile si reprezentantii Fondului Monetar International si-au dat seama ca mecanismul este foarte greu de aplicat, iar legea trebuia modificata.
Autor: Mirabela VIasu
Sursa: PaginaMedicala.ro