Guvernul a aprobat ordonanta privind reincadrarea personalului sanitar
Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care regelementeaza reincadrarea personalului de specialitate medico-sanitar si auxiliar, redistribuit din unitatile sanitare propuse pentru organizare.
"Dupa cum stiti, guvernul anterior a inchis multe unitati medico-sanitare. Unele trebuiau inchise, altele nu. Pe masura ce reusim sa asiguram toate conditiile financiare, redeschidem spitale, asa cum a fost vorba de Buftea sau in alte situatii. Dar era problema personalului si prin aceasta OUG am reglementat din punct de vedere legal reincadrarea personalului de specialitate", a declarat premierul Victor Ponta.
Ordonanta de urgenta permite ca personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar din unitatile sanitare propuse pentru reorganizare in camine de batrani care a fost redistribuit in alte unitati sanitare sa poata fi incadrat la cerere in unitatile sanitare de unde a fost redistribuit, unitati care isi reiau activitatea.
Prin HG nr. 212/2011 a fost aprobat programul „Dezvoltarea retelei nationale de camine pentru persoanele varstnice”. Potrivit acestei Hotarari, autoritatile administratiei publice locale au putut solicita infiintarea de camine prin reorganizarea unor unitati sanitare cu paturi, care se desfiintau in conditiile prevazute de lege.
Actiune de verificare a spitalelor din Romania
Din analiza datelor existente la acest moment a rezultat ca numai pentru 22 de spitale autoritatile administratiei publice locale au solicitat reorganizarea acestora, iar pentru 45 se doreste fie infiintarea de centre de sanatate multifunctionale, fie reluarea activitatii anterioare de catre unitatea sanitara cu paturi.
In urma cu cateva luni, Ministerul Sanatatii a demarat o ampla actiune de verificare a unitatilor sanitare cu paturi, care trebuia sa se desfasoare in mai multe etape si ale carei rezultate trebuiau comunicate catre presa la scurt timp dupa demarare.
"Am solicitat inclusiv DSP-urilor sa faca o evaluare a starii spitalelor inchise - 30% dintre spitale au dotari corespunzatoare unui spital de grad patru, sunt investitii care trebuie eficientizate. Primariile si autoritatile locale au trei zile la dispozitie pentru a raspunde adresei noastre", a declarat ministrul Cepoi la acea vreme. Intre timp, o serie de spitale au fost deja redeschise.
MS face o analiza financiara la spitalele din subordine
In prezent, Ministerul Sanatatii organizeaza o serie de intalniri cu managerii si directorii economici din spitalele subordonate pentru o ampla analiza financiara.
“Vrem sa identificam cauzele dezechilibrului financiar inca existent in unele spitale. O astfel de analiza financiara ne va da posibilitatea sa aflam unde este vina pentru aceste datorii, la managementul unitatii respective sau in sistemul de finantare al spitalului. Am cerut sa ni se spuna exact daca depasirea termenelor de plata sunt realizate in limita creditelor bugetare sau daca acestea depasesc creditele bugetare. Ne intereseaza daca exista depasiri in cadrul programelor de sanatate, sau daca acestea sunt la servicii medicale. Dupa aceasta analiza vom stabili masurile care se impun”, a declarat Vasile Cepoi intr-o intalnire cu managerii si directorii economici a unei parti din spitalele vizate.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro