Imprimare

Dementa ar putea fi diagnosticata printr-un simplu test de vedere

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Oamenii de stiinta britanici au descoperit ca persoanele care sufera de dementa in faza incipenta prezinta dureri de cap atunci cand, in cadrul testelor de vedere, li se cere sa urmareasca o lumina de pe un ecran, iar la un moment dat sunt rugate sa priveasca in cu totul alta directie, relateaza adevarul.ro.

Cercetatorii din cadrul Universitatii Lancaster au analizat 19 persoane diagnosticate cu Alzheimer, 25 cu Parkinson, 17 persoane varstnice si 18 tineri sanatosi. Ei au observat ca subiectii suferind de Alzheimer nu au avut nicio problema in a urmari lumina de pe ecran, insa li s-a parut dificil sa nu o mai urmareasca atunci cand li s-a cerut acest lucru. Pacientii cu Alzheimer au facut de zece ori mai multe greseli decat restul participantilor la studiu.

Oamenii de stiinta afirma ca testul ar putea fi folosit in scurt timp la diagnosticarea acestui tip de dementa.

In prezent, testele neuropsihologice vizeaza abilitatea de a intelege anumite instructiuni, problemele de concentrare, lipsa atentiei si motivatia. Testul cercetatorilor britanici arata, intr-un mod mult mai simplu, cum controleaza creierul miscarile ochilor.

Testul este cu atat mai important cu cat permite diagnosticarea timpurie a bolii, care este esentiala in tinerea sub control a bolii, mai ales ca primele simptome apar dupa mai multi ani de la instalarea afectiunii.

Statisticile arata ca 35 de milioane de oameni din lume sufera de Alzheimer, maladia fiind a cincea cauza de deces in cazul persoanelor de peste 65 de ani.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dementa-ar-putea-fi-diagnosticata-printr-un-simplu-test-de-vedere_17654/

lauff lautf laurf