Imprimare

Functia de rector si cea de parlamentar ar putea redeveni compatibile

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Camera Deputatilor a adoptat tacit o modificare in Legea Educatiei Nationale, initiativa care ii nemultumeste pe reprezentantii studentilor din Romania. Ce se doreste prin proiectul de act normativ este eliminarea incompatibilitatii intre functia de rector si cea de parlamentar.

"Consideram ca implicarea politica a persoanelor care conduc institutiile de invatamant superior duce la consecinte grave asupra activitatii academice dar si asupra credibilitatii pozitiilor publice pe care le au", sustin reprezentantii Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).

Studentii sunt de parere ca educatia trebuie mentinuta la distanta de zona politica, in caz contrar universitatile nefiind capabile sa-si pastreze neutralitatea vis-a-vis de schimbarile politice. Totodata, ANOSR sustine ca un cumul de functii ar putea avea efecte precum abuzul de putere, creandu-se astfel un instrument de manipulare a opiniilor politice ale studentilor.

"Am luptat tot timpul impotriva politizarii sistemului de invatamant si vom continua sa o facem si in viitor. Ne pare rau ca se fac atat de usor propuneri de o asemenea importanta si ne manifestam deschiderea si disponibilitatea in a fi consultati de Parlamentarii care vor sa modifice legislatia din educatie. Suntem siguri ca prin dialog s-ar putea evita multe situatii de tipul celei de fata. Solicitam cu insistenta Senatului respingerea oricarei initiative ce ar favoriza politizarea invatamantului superior!", a declarat Mihai Dragos, presedintele ANOSR.

Rectori ai Universitatilor de Medicina si Farmacie declarati incompatibili de ANI

In 2011, profesorii Florian Popa si Stefan Dragulescu, fostii rectori ai Universitatilor de Medicina si Farmacie din Bucuresti, respectiv din Timisoara, indeplineau un cumul de functii, fiind in acelasi timp si parlamentari. Cei doi ar fi trebuit sa opteze, conform Legii Educatiei Nationale, pentru una dintre cele doua pozitii.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a stabilit ca cei doi profesori medicinisti erau in incompatibilitate cu noua Lege a Educatiei Nationale, in care se preciza clar ca "persoanele care ocupa o demnitate publica nu pot exercita si functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului", iar, potrivit art. 215, alin (4) din acelasi act normativ:"functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic pe perioada mandatului". In consecinta, prof. dr. Florian Popa si prof. dr. Stefan Dragulescu s-au aflat in incompatibilitate incepand cu data de 10 februarie 2011. In cazul acestora, ancheta ANI a stabilit urmatoarele:

Prof. dr. Florian Popa
- mandatul acestuia de Deputat in Parlamentul Romaniei a fost validat prin hotararea Camerei Deputatilor, nr. 40/19.12.2008
- incepand cu anul 2004, prof. dr. Florian Popa exercita functia de rector si ordonator principal de credite al UMF Bucuresti

Prof. dr. Stefan Dragulescu
- mandatul acestuia de Deputat in Parlamentul Romaniei a fost validat prin hotararea Camerei Deputatilor, nr. 40/19.12.2008
- incepand cu anul 2008, prof. dr. Stefan Dragulescu exercita functia de rector si ordonator principal de credite al UMF Timisoara

Potrivit ANI, persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor legii mentionate, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de trei ani.

"Incompatibilitatile senatorilor si deputatilor de orice fel, inclusiv cea cu functia de rector, se constata de catre ANI sau comisia din care face parte respectivul parlamentar", declara anul trecut Daniel Funeriu, ministrul Educatiei.

Ministrul Educatiei sustine alocarea a 6% din PIB pentru Educatie

In urma cu doua zile, studentii au avut o intalnire cu prof. dr. Ecaterina Andronescu, actualul ministru al Educatiei. Potrivit unui comunicat de presa, Andronescu sustine cresterea participarii studentilor in alegerea rectorului pana la procentul de 25% si alocarea a 6% din PIB pentru Educatie, mentionand insa ca decizia in acest sens nu apartine in sine MECTS.

Ministrul a fost de acord sa implice studentii si sa ii consulte in toate propunerile legislative si normele metodologice ce vizeaza invatamantul superior. In plus, un protocol de colaborare urmeaza sa fie incheiat intre MECTS si ANOSR pana pe 25 septembrie 2012.

"Desi educatia este asumata ca fiind prioritate nationala, investitia actuala in acest domeniu per ansamblu dar si in studenti in mod particular ne arata contrariul. Speram ca Ministrul actual al Educatiei sa lupte si sa ofere studentilor mai mult decat vorbe, in vederea conturarii unui sistem de educatie de calitate inalta si accesibil si de catre cei cu posibilitati financiare mai reduse", a conchis Mihai Dragos, presedintele ANOSR.

Cititi si Invatamantul medical, tratat separat in Legea Educatiei Nationale.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Functia-de-rector-si-cea-de-parlamentar-ar-putea-redeveni-compatibile_17656/

lauff lautf laurf