Imprimare

Statele europene, rugate sa intensifice eforturile privind vaccinarea anti-HPV

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) a publicat, la inceputul lunii septembrie, o actualizare a recomandarilor din 2008 referitoare la vaccinarea impotriva papilomavirusului uman (HPV) in Europa.

Recomandarile initiale ale ECDC, care prevedeau administrarea vaccinului anti-HPV in trei doze, pe parcursul a sase luni, sunt in continuare valabile. Cu toate acestea, un test clinic realizat recent a aratat ca nu exista oscilatii semnificative privind eficacitatea vaccinului in cazul administrarii unei singure doze sau a doua doze de vaccin, in comparatie cu protocolul de trei doze. Aceste descoperiri necesita insa cercetare ulterioara si, daca vor fi confirmate, vor avea un impact important asupra costurilor si strategiilor pentru programele de vaccinare anti-HPV.

Recomandarile anuntate acum patru ani au condus la introducerea programului gratuit de vaccinare anti-HPV in 19 din cele 29 de tari europene. Rezultatele cercetarilor din ultimii patru ani cu privire la vaccinare reconfirma profilul de siguranta si eficienta a vaccinului anti-HPV impotriva precursorilor cancerului de col uterin, fapt demonstrat prin programe de testari aleatorii.

Rata de vaccinare, mai mica decat procentele estimate

Cu toate acestea, rata de vaccinare este mai mica decat se preconizase. Concret, vorbim de un procent care variaza intre 17% si 84%, in statele membre ale UE. Acum doi ani, Portugalia si Marea Britanie au fost singurele state, dintre cele 7 care au publicat date despre vaccinarea anti-HPV, ale caror rate de vaccinare au depasit 80%.

Printre factorii care favorizeaza evolutia lenta a vaccinarilor se afla costul ridicat al vaccinarii si faptul ca o vaccinare completa presupune trei doze administrate pe parcursul a sase luni. Vaccinarea targeteaza fetele cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani, intrucat este dovedit clinic faptul ca eficacitatea vaccinului este cea mai mare inainte de inceperea activitatii sexuale. De asemenea, fetele au nevoie de acord parental in vederea vaccinarii, asa ca rolul parintilor si al reprezentantilor medicali este deosebit de important.

"Noi, autoritatile din domeniul sanatatii publice, cadrele medicale, dar si parintii, impartim responsabilitatea protejarii a mii de femei impotriva cancerulului de col uterin. Trebuie sa colaboram pentru a ne asigura ca toate fetele cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani sunt vaccinate. Statele europene vor fi nevoite sa investigheze motivele pentru care ratele de vaccinare nu sunt mai ridicate si sa investeasca mai mult in campanii care sa incurajeze vaccinarea”, a declarat Marc Sprenger, directorul ECDC.

Specialistii romani cer continuarea programului de vaccinare

Printre cele 19 tari care au introdus deja programul de vaccinare impotriva HPV se numara si Romania, care insa momentan este suspendat. La inceputul anului, medicii romani au anuntat ca sustin vaccinarea si au cerut Ministerului Sanatatii un program national de imunizare mai bine organizat.

"Ar fi foarte bine daca programul national de vaccinare anti-HPV ar functiona in continuare si daca ar fi mai bine organizat. Vaccinul nu previne doar cancerul de col, ci si numeroase leziuni precanceroase si extrem de multe boli care daca nu sunt tratate duc la afectiuni mai grave si mai costisitoare. Eu sunt o sustinatoare a vaccinarii si sper ca Ministerul Sanatatii va face eforturi pentru continuarea si imbunatatirea ei", a declarat la acea vreme dr. Gabriela Dinca, de la Maternitatii Polizu.

Programul gratuit de vaccinare anti-HPV a mai fost implementat si in Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia si Marea Britanie. Malta este in procesul de implementare a deciziei de a vaccina toate fetele de 12 ani in decursul urmatoarelor luni.

Indoieli privind eficienta financiara a vaccinarii baietilor

Din momentul introducerii vaccinului in unele tari europene, in 2006, discutia despre vaccinarea baietilor impotriva HPV a ramas deschisa. Vaccinul anti-HPV tetravalent este singurul care a fost evaluat pana acum pentru barbati, insa datele recente arata aceleasi nivele de eficacitate, daca nu chiar mai bune, din vaccinarea baietilor de aceleasi varste - fata de fete. Cu toate acestea, beneficiul personal rezultat din vaccinarea barbatilor pentru preventia cancerului este foarte redus, cel mai probabil rezultand in foarte putine vaccinari in randul baietilor si o acoperire redusa a vaccinului.

„Concluzia ECDC este ca includerea baietilor in actualele programe de vaccinare anti-HPV este putin probabil sa fie eficienta din punct de vedere al costurilor. O investitie mai buna a banilor publici ar fi incercarea de a imuniza toate fetele. Aceasta problema poate fi readusa in discutie odata ce costurile de vaccinare vor scadea semnificativ”, a explicat Mark Sprenger.

Cancerul de col uterin este al doilea cel mai raspandit tip de cancer in randul femeilor cu varste cuprinse intre 14 si 44 ani in Uniunea Europeana. Anual, sunt diagnosticate 33.000 de cazuri noi de cancer de col uterin in UE si sunt inregistrate 15.000 de decese din aceasta cauza. Cauza principala a cancerului de col uterin este infectia persistenta a tractului genital cu o tulpina HPV cu risc ridicat. Infectiile genitale cu HPV sunt foarte des intalnite, imediat dupa inceperea activitatii sexuale.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Statele-europene_-rugate-sa-intensifice-eforturile-privind-vaccinarea-anti-HPV_17655/

lauff lautf laurf