Imprimare

Primul Congres National al Medicilor de Familie, dupa o pauza de 10 ani

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cea de-a VII-a editie a Congresului National al Medicilor de Familie si-a inceput lucrarile in cel mai mare oras din Vestul tarii, dupa o perioada de 10 ani de pauza.

"De aproximativ un deceniu nu s-a organizat un Congres National al Medicilor de Familie. Pentru Banat, pentru Timis, pentru Timisoara, pentru corpul medical din Timisoara, dar mai ales pentru noi, medicii de familie din Timis, pentru Societatea Timis de Medicina Familiei si Patronatul Medicilor de Familie Timis, este o onoare dar in acelasi timp o obligatie sa facem cel mai reusit Congres National de Medicina Familiei din Romania de pana acum", sustine dr. Claudia Iftode, presedintele Comitetului local de organizare, dar si presedintele Societatii de Medicina Familiei din Timisoara si vicepresedintele Patrobatului Medicilor de Familie din Timisoara.

Tema manifestarii este "Medicina de Familie - esenta practicii medicale moderne". Pe langa prezenta medicilor de familie din toata tara, eveniemntul si se bucura si de participare internationala de la Viena si Belgia.

Medicii ameninta cu demisia in bloc, dupa 1 octombrie

Colegiul Medicilor din Romania asteapta in cursul acestei luni un plan concret de aplicare a revendicarilor Adunarii Generale a organizatiei profesionale. Potrivit sefului CMR, Guvernul nu poate insela un corp medical care are un grad de maturitate social.

"In acest an trebuie sa creasca veniturile medicilor rezidenti intrucat ei chiar nu pot supravietui cu actualele venituri. In decursul unui an, venitul unui medic resident trebuie sa ajunga de trei ori venitul mediu pe economie. Insistam pentru acest lucru pentru ca ne gandim la viitorul sistemului. Daca nu facem ceva pentru ei, vor pleca in masa in strainatate. Daca pana la 1 octombrie 2012 nu avem un plan coerent de aplicare a acestor revendicari, vom trece la masuri concrete – demisia in bloc a corpului medical”, a declarat prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, in cadrul dezbaterii “Respecta-ti medicul! Conditia medicului in Romania”, organizata in cadrul Congresului National al Medicilor de Familie, editia a VII-a, desfasurat la Timisoara.

Proiectul “Respecta-ti medicul!" este strans legat de Declaratia Adunarii Generale a CMR din martie 2012, declaratie care prezinta cateva revendicari legitime si nenegociabile ale corpului medical din Romania.

Scopul dezbaterilor, care se vor desfasura prin rotatie in diferite orase ale tarii, este de a testa reactiile corpului medical, al autoritatilor, dar si a pacientilor cu privire la actiunile ce vor fi declansate in conditiile in care guvernantii nu se vor apleca asupra acestor conditii minime necesare pentru realizarea actului medical.

“Societatea romana trebuie sa inteleaga ca relatia medic – pacient nu se poate construe decat intr-un climat de respect si incredere. Orice conflict intre medic si pacient este, in primul rand, in detrimentul pacientului, dar in aceeasi masura afecteaza si medicul. Decidentii trebuie sa inteleaga ca au obligatia de a asigura independenta profesionala a medicilor si sa le acorde respect pentru eforturile pe care le fac pentru a mentine in viata cu mari eforturi un sistem de sanatate subfinantat si dezorganizat", a mai adaugat prof. Astarastoae.

Romanii au incredere in medici in procent de 69%

Profesia de medic se bucura de un nivel incredere de 69%, arata un sondaj de opinie realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), privind efectele pe care criza politica din ultimele doua luni a avut-o asupra increderii romanilor in institutii, profesii, dar si in partenerii Romaniei.

Potrivit cercetarii, persoanele fara studii sau cu studii elementare tind sa declare ca au multa sau foarte multa incredere in profesia de medic, intr-o proportie usor mai redusa decat cele care au un nivel mai ridicat de educatie.

Studiul IRES a fost realizat in perioada 21-24 august 2012, pe un esantion de 1.541 indivizi cu varste de 18 ani si peste.

Aproape 600 de medici au ales sa plece in primele 3 luni ale anului 2012

Doar in primele 3 luni ale acestui an au solicitat certificate de conformitate profesionala, pentru a pleca sa lucreze in strainatate, aproape 600 de medici.

Ca specialitati, in top se afla medicina de familie - cu un numar de 228 de certificate, chirurgia generala - cu 33 certificate, urmate de medicina interna – cu 22 de certificate acordate . Daca ne referim la judetul Suceava, in aceeasi perioada ianuarie – martie 2012, au fost eliberate patru certificate de conformitate profesionala pentru medici specialisti in reumatologie, ATI, alergologie, respectiv de medicina de familie, pentru plecari in Franta si Marea Britanie.

La nivel national, cei mai multi medici pleaca din Bucuresti (142), Cluj (94) si Timis (83), pentru dezvoltarea unor cariere mai ales in tari precum Germania (219), Marea Britanie (117), Franta (110) si Marea Britanie (117).

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Primul-Congres-National-al-Medicilor-de-Familie_-dupa-o-pauza-de-10-ani_17659/

lauff lautf laurf