Imprimare

Caravane rurale pentru testarea Babes-Papanicolau, in Galati

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Maternitatea "Bunavestire" din Galati va organiza caravane rurale pentru recoltarea de probe in cadrul programului national de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, a anuntat managerul unitatii spitalicesti, Anamaria Harabor, citat de Agerpres.

"Am gandit aceasta varianta pentru a nu obliga pacientele sa plateasca transportul din comuna sau satul in care locuiesc pana in Galati. Altfel, am fi descurajat prezenta la consult. Pe langa faptul ca se vor depista in stadii incipiente eventualele cazuri de cancer de col uterin, tuturor pacientelor care se vor prezenta la unitatile de recoltare le vor fi facute consulturi ginecologice gratuite", a explicat Harabor.

In cadrul programului national de screening pentru depistarea cancerului de col uterin vor fi incluse, in urmatorii cinci ani, peste 200.000 de femei din judetul Galati.

Maternitatea "Bunavestire" si Spitalul CFR din Galati sunt singurele unitati sanitare din judet carora le-au fost validate dosarele pentru coordonarea activitatii de screening.

Programul national de screening pentru depistarea cancerului de col uterin este deja operational in zece judete din tara. Toate femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru aceasta patologie vor avea posibilitatea sa efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babes-Papanicolau.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Caravane-rurale-pentru-testarea-Babes-Papanicolau_-in-Galati_17660/

lauff lautf laurf