Imprimare

Prof. Stamatin: Rezidentii aleg specialitatile cerute pe piata europeana, nu cele care le plac!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Prof. dr. Maria Stamatin (foto) este medic pediatru cu competenta in neonatologie, director medical al Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie Cuza Voda din Iasi, cel mai mare de acest gen din Romania. Totodata, prof. Stamatin este prorector al Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi, fiind responsabila cu activitatea rezidentilor si cu educatia medicala continua in cadrul institutiei. Spune ca medicii rezidenti nu au cereri absurde, ca salariile care li se ofera in Romania sunt ridicole si ca tot ce isi doresc acestia este sa se instruiasca si sa duca, in acelasi timp, un trai decent.

Claudia Spridon (C.S.): Doamna Profesor, neonatologia a fost infiintata ca si specialitate de sine statatoare abia in anul 1996. Care este nivelul acesteia in Romania?

Prof. dr. Maria Stamatin (M.S.): In primul rand, nivelul de pregatire al medicilor din aceasta specialitate este unul foarte bun. Pentru noi este bine venita aceasta specialitate de neonatologie, pentru ca deficitul de medici din maternitatile romanesti era unul acut. Spre exemplu, in alte tari nu exista specialitatea de neonatologie, ea fiind facuta de medicul pediatru care se ocupa de copil de la zero la 18 ani. Sper ca neonatologia va ramane o specialitate de sine statatoare in Romania, desi unii spun ca nu poti sa mergi in Europa doar ca neonatolog. Ba poti sa mergi, pentru ca intre timp poti sa-ti continui cea de-a doua specialitate, pediatria.

C.S.: Sunteti responsabila de medicii rezidenti si de formarea continua in UMF Iasi. Cat de mare este interesul rezidentilor pentru neonatologie?

M.S.: Foarte mare. Anul trecut, examenul de rezidentiat s-a organizat la nivelul centrelor universitare. Am ramas stupefiata cand am vazut ca neonatologia s-a luat inaintea chirurgiei si a neuro-chirurgiei. La un moment dat, neonatologia si medicina de familie erau cenusaresele specialitatilor, ele fiind alese doar cand medicii rezidenti nu mai aveau alte optiuni.

C.S.: Si care ar fi explicatia pentru acest interes sporit?

M.S.: Neonatologia este ceruta pe piata europeana. Imi pare rau sa spun acest lucru, dar medicii rezidenti, cand vin la repartitie nu se gandesc sa aleaga ceva ce le-ar placea sa faca, ci se gandesc la specialitate se cere mai mult pe piata europeana. Evident, aleg in consecinta si este dureros, pentru ca nu intotdeauna fac fata specialitatii respective.

C.S.: Dar cat de mult castiga medicii neonatologi in strainatate?

M.S.: Am doua colege, medici primari, una dintre ele isi desfasoara activitatea in Franta, cealalta in Italia. Salariile lor variaza intre 4.000 si 7.000 de euro pe luna. Sigur ca in aceste tari si impozitele sunt mai mari decat la noi, dar salariile pe care le-am mentionat le asigura un trai decent.

C.S.: Peste 1.600 de medici au plecat din Romania in anul 2012, conform statisticilor Colegiului Medicilor din Romania. O mare parte dintre ei sunt medici tineri...

M.S.: Mi-as dori ca acesti medici care sunt la inceputurile activitatii sa aiba posibilitatea sa-si cumpere macar o carte din salariul pe care il primesc de la statul roman. Un medic rezident are 700-800 de RON dupa primii trei ani de rezidentiat, iar dupa primii trei ani garzile sunt platite numai in conditiile in care spitalul are bani pentru asta. Altfel, sunt garzi facute benevol, doar pentru a invata. Si atunci, sigur ca pleaca oriunde gasesc un loc in care sa duca un trai decent pentru ca nu toti medicii rezidenti au o mama sau un tata care sa ii intretina, ci au la randul lor familii care trebuie intretinute. E extraordinar de greu sa faci fata acestor cheltuieli materiale. Nici pe vremea mea situatia nu era foarte roz pentru medicii secundari, asa ne numeam pe atunci. In concluzie, nu putem spune ca medicii rezidenti isi doresc prea mult. Ei doresc sa se instruiasca si in acelasi timp sa traiasca decent! Simplul fapt ca medicii romani sunt foarte bine cotati in afara spune multe despre nivelul in care sunt formati in Romania. Din cate stiu, n-a existat niciun proces de malpraxis pentru un medic roman care lucreaza in Europa sau in Statele Unite ale Americii. Din pacate, acest exod de medici despre care vorbeati ne lasa pe noi fara medici.

C.S.: Exod exista si in randul asistentilor medicali. Spuneati ca o asistenta este nevoita sa aiba in grija intre 5 si 10 copii. Care sunt consecintele?

M.S.: O prima consecinta este aceea ca nu intotdeauna ingrijirile sunt de cea mai buna calitate pentru toti copiii. Unei asistente ii este dificil sa ingrijeasca la fel 5 sau 10 nou nascuti ventilati mecanic. In sectia mea de terapie intensiva am un personal extrem de bine pregatit, atat medici cat si asistenti medicali. Si nu sunt doar bine pregatiti din punct de vedere profesional, ci sunt oameni care au inteles ca si romanii au nevoie de ingrijiri medicale de calitate. Eu mereu le spun rezidentilor mei: "Dragilor, si la tara omul are nevoie de medic poate mult mai mult decat cei din oras". Medicina de familie este extraordinar de importanta in viata unui individ pentru ca medicul de familie ar trebui sa cunoasca tot ce inseamna o familie, incepand de la nou nascut pana la mosul de 80 de ani. Medicul de familie este foarte important intr-o comunitate, sigur, cu conditia sa-si faca treaba asa cum trebuie.

C.S.: Cum caracterizati colaborarea pe care o aveti cu medicii de familie?

M.S.: La nivelul Iasiului avem o colaborare foarte buna. In momentul in care externam copii cu o scrisoare medicala, le spunem care sunt problemele acestora si de multe ori ne suna si ne intreaba ce ar trebui sa faca. Totusi, o data la doua luni copiii vin la noi pentru a le urmari dezvoltarea neurologica si intelectuala, pentru ca sunt copiii cu afectiuni destul de grave. In aceasta perioada, colaborarea cu medicul de familie este foarte importanta.

C.S.: Aminteati de afectiunile copiilor. Care sunt cele mai frecvente malformatii pe care le intalniti la acestia?

...

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.-Stamatin_-_Rezidentii-aleg-specialitatile-cerute-pe-piata-europeana_-nu-cele-care-le-plac__17663/

lauff lautf laurf