Imprimare

Un medic roman si unul sloven vor reda auzul unei fetite din Republica Moldova

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In Republica Moldova sprijinul pentru copiii cu afectiuni auditive este aproape inexistent. Nu exista niciun fel de pregatire in domeniul audiologiei, nu exista buget pentru implanturi cohleare si nici posibilitati de informare, sustin reprezentantii asociatiei „Darul Sunetului“.

Un implant, impreuna cu procesorul de sunet aferent, costa 26.500 de euro, o suma uriasa pentru o familie cu un copil care are nevoie de acest dispozitiv pentru a putea auzi. In aceasta situatia s-au aflat si parintii unei fetite de 10 ani, Emilia Protic (foto).

Pentru a-si ajuta cat mai bine fetita, mama Emiliei a inceput sa studieze logopedie. In prezent, lucreaza ca logoped pentru alti copii cu implant, insa nu a reusit pana acum s-o ajute pe fiica ei cu tehnologia de care are atat de mare nevoie. Emilia este al doilea copil al Ludmilei care s-a nascut fara darul auzului. Pe langa surditate, micuta sufera si de o grava deficienta cardiaca.

Problemele de sanatate ale fetitelor au dus la destramarea familiei, insa mama se considera o norocoasa. In perioada in care Emilia era la gradinita, Ludmila a cunoscut un profesor croat care i-a aratat ei si altor mame de copii hipoacuzici, cum ii pot invata pe copii sa vorbeasca, fie si putin. Astfel, Emilia a reusit sa frecventeze o scoala normala, iar acum, pentru a-si putea continua studiile, micuta are nevoie de un implant cohlear. Ea a pierdut si ultimele resturi de auz, iar protezele auditive nu-i mai sunt de folos.

Acum, cu ajutorul asociatiei „Darul Sunetului” din Bucuresti, Emilia va primi un implant cohlear. Ea va fi operata, la inceputul saptamanii viitoare, de o echipa medicala formata din dr. Lucian David, de la Clinica Urechii si dr. Janes Rebol, din cadrul Spitalului municipal din Maribor, Slovenia. Interventia chirurgicala va avea loc intr-un spital privat din Capitala.

"Un implant cohlear costa mai putin de 30.000 de euro. Prin comparatie, o persoana deficienta de auz si asistata social costa bugetul public de 50 de ori mai mult, iar un copil dintr-un centru de plasament costa 10.000 euro anual. Accesul la implant cohlear inseamna accesul la o viata normala, independenta - pentru ca purtatorul sau aude, deci poate vorbi, munci si deveni din asistat, un contribuabil integrat in societate", sustine Bogdan Stanciu, presedintele asociatiei "Darul Sunetului".

In Romania, lipsa personalului specializat afecteaza screeningul audiologic neonatal

La fel ca Emilia sunt multi copii, atat in Republica Moldova, cat si in Romania. Sistemul sanitar roamnesc inregistreaza un mare deficit de personal, iar acest fapt conduce la realizarea unui numar mai mic de investigatii audiologce neonatale sau chiar la intarzierea realizarii acestor proceduri. Astfel, diagnosticarea deficientelor de auz la copii se face tarziu.

"Romania este, din pacate, o tara cu o rata foarte slaba de utilizare a screening-ului audiologic neonatal, procedura care depisteaza precoce deficientele de auz si deschide drumul pentru protezarea sau implantarea timpurie, fiind astfel esentiala pentru dezvoltarea auzului si a vorbirii", a mai adaugat Bogdan Stanciu.

Reamintim ca trei organizatii non-guvernamentale dedicate protejarii drepturilor persoanelor cu handicap auditiv din Romania au trimis un memoriu Ministerului Sanatatii prin care solicita rezolvarea problemelor persoanelor purtatoare de implant cohlear sau care sunt candidate la implantare.

Implantul cohlear permite intelegerea propozitiilor in procent de 80%

Cercetarile arata ca persoanele cu implant cohlear aud mai bine decat cele care au o proteza auditiva. Mai exact, studiile au aratat o medie de 80% de intelegere a propozitiilor, in comparatie cu 10% in cazul protezelor auditive

De asemenea, printre beneficiile implantului se numara si o mai buna concentrare a auzului in mediile zgomotoase. Beneficiiarii unui implant cohlear pot conversa in timpul sedintelor, in restaurante sau in alte locuri aglomerate, se simt mai in siguranta, aud alarmele, persoanele care le striga si vehiculele care se apropie si stiu unde sunt acestea, pot vorbi la telefon
si se pot bucura de muzica.

In Romania, in sistemul public de sanatate, implantul cohlear poate fi efectuat in opt unitati spitalicesti. Dintre acestea, patru sunt in Capitala: Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Marie Curie”, Institutul de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionala ORL „Prof. Dr. D. Hociota”, Spitalul Clinic „Coltea” si Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”. Celelalte patru unitati spitalicesti sunt in Cluj (SCJU Cluj), Iasi (Spitalul Clinic de Recuperare), Timisoara (Spitalul Clinic Municipal de Urgenta) si Targu Mures (SCJU Targu Mures).

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Un-medic-roman-si-unul-sloven-vor-reda-auzul-unei-fetite-din-Republica-Moldova_17662/

lauff lautf laurf