Imprimare

Medicii vor recunoasterea fibrilatiei atriale ca factor de risc pentru AVC

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii de familie care au participat la Congresul National de Medicina Familiei de la Timisoara s-au inscris in Asociatia Pacientilor cu Aritmii (APA). Ei au semnat petitia globala pentru ca statele membre sa recunoasca fibrilatia atriala ca un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral si sa ia decizii de economie sanitara pentru a imbunatati preventia accidentului vascular, anunta Agerpres.

"In strainatate, educatia pentru sanatate este luata mult mai in serios inca de pe bancile scolii. La educatia sanitara mai buna contribuie si tipurile de asigurari de sanatate care se fac diferentiat pe categorii de boli, factori de risc - astfel, si asiguratorul si pacientul sunt mai informati", a declarat prof. Gheorghe-Andrei Dan, seful Clinicii Medicale Colentina, seful Sectiei Clinice de Cardiologie Colentina, care este presedintele ales al Societatii Internationale de Farmacoterapie Cardiovasculara, si director al Registrului National de Fibrilatie Atriala.

Prof. Dan a mai amintit ca in tarile occidentale, cultura voluntariatului si a asocierii grupurilor de persoane cu interese comune este mai dezvoltata decat in Romania, ei reusind sa influenteze legiuitorul din tarile lor. Cea mai importanta diferenta intre Romania si alte tari este nivelul de finantare din sanatate.

1.500.000 bolnavi cu boli cardiace ischemice

Anul trecut, erau in evidenta in tara noastra 1.500.000 bolnavi cu boli cardiace ischemice.

"Aceasta este numai o subgrupa a bolilor de inima, din care face parte si infarctul. O intreaga alta serie de boli de inima, de boli pulmonare, de boli ale glandei tiroide, pot da aritmii. Potential, orice boala de inima poate produce aritmii. Aritmiile, insa, mai pot fi produse si de boli genetice, o parte din ele sunt responsabile de mortile subite ale sportivilor pe stadioane, de droguri, de unele medicamente sau substante comercializate ca 'suplimente alimentare' consumate fara acordul sau la indicatia medicului", a declarat dr. Anca Dan, vicepresedinte APA.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-vor-recunoasterea-fibrilatiei-atriale-ca-factor-de-risc-pentru-AVC_17669/

lauff lautf laurf