Se modifica durata garzilor si timpul de lucru pentru medicii din spitale
Ministrul Sanatatii a pus in dezbatere publica un proiect de act normativ prin care vrea sa modifice timpul de munca al medicilor, dar si modalitatea de organizare si efectuare a garzilor in spitalele publice.
Potrivit unei prime modificari aparute in anexa la ordin, medicii sefi de sectie, de laborator sau de serviciu medical au un program de 7 ore zilnic. Un alt aspect pe care ministrul Vasile Cepoi il vrea reglementat prin intermediul proiectului de act normativ se refera la consultatiile interdisciplinare pentru pacientii internati in spitale.
"Consultatiile interdisciplinare se acorda la recomandarea medicului curant aprobata de medicul sef sectie, medicul coordonator al compartimentului medical sau, dupa caz, a directorului medical", se arata in ordin. Totodata, acestia vor avea obligatia de a coordona si controla acordarea cu prioritate a consultatiilor interdisciplinare.
Activitatea medicilor, desfasurata in sistem de 12 ore cu 24 de ore libere
Daca legea actuala prevede ca medicii incadrati in structurile de primire urgente isi desfasoara activitatea in doua ture, odata ce actul normativ va fi adoptat, acestia isi vor desfasura activitatea in doua ture in sistem de 12 ore cu 24 de ore libere. In plus, daca numarul medicilor este insuficient pentru ca activitatea sa fie organizata conform legii, activitatea se va desfasura in doua ture de cate 7 ore.
Odata cu intrarea noii legi in vigoare, conducerea fiecarei unitati sanitare stabileste integrarea clinica, prin cumul de functii cu jumatate de norma a medicilor si farmacistilor, in limita posturilor normate si a necesarului de servicii medicale si universitare si se avizeaza de Ministerul Sanatatii.
In prezent, "medicii si farmacistii pot desfasura activitate prin integrare clinica in spitale, institute si centre medicale clinice, centre de diagnostic si tratament, laboratoare si cabinete medicale, farmacii publice sau de spital, unitati de cercetare stiintifica medicala sau farmaceutica, unitati de productie de medicamente, agreate de institutiile de invatamant superior cu profil medico-farmaceutic uman".
Liniile de garda: minimum 10 ore, maximum 24 de ore
De asemenea, proiectul de lege regelementeaza si aspecte legate de garzile pe care medicii din spitale le efectueaza. Mai precis, liniile de garda au o durata de minimum 10 ore in zilele lucratoare si in zilele de sambata, duminica si sarbatori legale. Maximul stabilit de lege este de 24 ore.
La fel ca in legea actuala, "liniile de garda nu includ in numarul liniilor de garda determinat in functie de numarul de paturi", durata efectiva a liniilor de garda fiind propusa de medicul sef al structurii de primire urgenta, avizata de directorul medical si aprobata de managerul spitalului. Tot medicul sef este responsabil de a comunica Ministerului Sanatatii modul de organizare al programului zilnic, dar si modul de organizare al garzilor din unitatea sanitara si durata pe care acestea o au.
Pe de alta parte, reglementarile actuale arata ca pentru spitalele care au aprobate structuri de primire urgente - unitati de primire urgente sau compartimente de primire urgente - se pot organiza linii de garda pentru medicina de urgenta intre ora de terminare a programului medicilor incadrati in aceste locuri de munca si ora de incepere a programului din ziua urmatoare.
Refuzul medicilor de a respecta legea - abatere disciplinara
Asigurarea rezolvarii unor situatii deosebite, care reclama maxima urgenta in asistenta medicala din unitatile sanitare cu paturi, se poate face si prin chemarea medicilor de la domiciliu nu doar de catre spitalul platitor, ci si de alte unitati sanitare.
Potrivit documentului, garda la domiciliu nu se include in numarul liniilor de garda determinat in functie de numarul de paturi. In specialitatile clinice si paraclinice in care este organizata linie de garda continua nu se organizeaza garda la domiciliu.
In final, se mentioneaza ca "refuzul medicilor de a respecta programul de lucru, de a acorda consultatii interdisciplinare si de a respecta graficele de garzi intocmite lunar de conducerea sectiilor, laboratoarelor si a compartimentelor si aprobate de conducerea unitatii sanitare constituie abatere disciplinara".
Puteti citi AICI actuala lege, iar AICI gasiti proiectul de ordin pus in dezbatere publica de catre Ministerul Sanatatii.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro