Singurul simulator neonatal din tara, folosit la examene de rezidenti, specialisti si primari
Peste 650 de medici si asistente medicale care intra in contact cu ingrijirea unui nou nascut au participat la mai multe sesiuni de instruire in domeniul tehnologiei informatiilor (TIC) si in domeniul neonatologiei. Cursurile, care au avut o durata de 19 zile, au imbinat componenta digitalizata cu cea clasica de pregatire teoretica si practica.
"Echipa multidisciplinara este foarte importanta. Daca nu exista o astfel de echipa in primele zile de nastere, viata viitorului individ ar putea sa nu fie cea dorita. Prin intermediul acestor cursuri ne-am dorit sa existe o omogenitate la nivelul tarii in ingrijirea nou nascutului. Cursul a cuprins toate regiunile tarii, printre ei numarandu-se medici neonatologi, medici pediatri, medici de familie, medici anestezisti, medici urgentisti, practic toti cei care intra in contact cu ingrijirea unui nou nascut. In ceea ce priveste componenta de e-learning, noi am avut 4880 de accesari pe site, mai multe decat anticipasem", a declarat prof. dr. Maria Stamatin, manager de proiect si director medical al Spitalului Clinic de Obstetrica-Ginecologie Cuza Voda din Iasi.
Simulatorul neonatal, responsabilitatea bioninginerilor
Proiectul, intitutlat "Formarea perofesionala in domeniul neonatologiei si promovarea utilizarii noilor tehnologii pentru personalul din domeniul sanatatii" are o perioada de implementare de trei ani, mai precis iulie 2010 - aprilie 2013. Insa, spune prof. dr. Stamatin, cursurile nu se vor termina in 2013. Ele au fost aceleasi atat pentru medici, cat si pentru asistentii medicali.
Una dintre noutatile oferite participantilor a fost posibilitatea de a utiliza simulatorul neonatal. In prezent, singurul centru de simulare neonatal se afla la Universitatea de Medicina "Gr. T . Popa" din Iasi, responsabili de el fiind bioinginerii medicali.
"Manechinul este utilizat pentru examenele medicilor rezidenti, specialisti si primari. Cursurile de reanimare a nou nascutului trebuie facute de doua ori pe an. Orice intarziere in reanimare poate insemna deces. Notiunile din reanimare s-au schimbat incepand cu anul 2010, ele fiind adaptate dupa ghidurile Asociatiei Americane de Pediatrie. In Romania, toate maternitatile, fie ele de nivelul I, II sau III au echipamente de reanimare si stabilizare imediata. Bineinteles, in centrele universitare de gradul III sunt trimise cazurile cele mai grave", a explicat medicul pediatru.
O asistenta medicala are in grija intre 5-10 nou nascuti cu patologii grave
Maternitatile de nivel I si cele de nivel II si III comunica foarte bine, dupa cum a tinut sa precizeze prof. Stamatin. Cu toate acestea, deficitul de medici neonatologi este unul acut, osciland intre 40-50%. In cazul asistentelor medicale, deficitul este mai mare de 50%, fapt care ingrijoreaza medicii din spitalele de profil intrucat o asistenta ajunge in situatia de a avea grija de cinci - 10 beblusi cu patologii grave.
"Formarea unei asistente dureaza trei, patru ani. Pe unele dintre ele, dupa ce le pregatim, pleaca in alte sisteme de sanatate si ramanem noi cu deficit de cadre medicale. La Maternitatea Cuza Voda se nasc 7.000 de copii pe an. Un punct cheie al institutiei sunt si moasele foarte bine pregatite", a conchis pediatrul.
Cursurile au fost organizate de fundatia CRED, Centrul Romano-Elvetian pentru Dezvoltarea Sistemului de Sanatate, Universitatea de Medicina din Iasi, Colegiul Medicilor din Romania si Siveco Romania S.A. CMR si OAMGMAMR au creditat cu 54 de puncte EMC, respectiv 60 de puncte EMC participarea la sesiunile de formare.
Cititi un interviu acordat de prof. dr. Maria Stamatin in exclusivitate pentru PaginaMedicala.ro: Prof. Stamatin: "Rezidentii aleg specialitatile cerute pe piata europeana, nu cele care le plac!"
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro