Imprimare

Medicii clujeni opereaza un copil cu fibrosarcom, in premiera mondiala

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un copil de cinci ani este supus unei interventii dificile, la Clinica de Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala din Cluj-Napoca. Medicii incearca sa extirpeze o tumora care a afectat partea stanga a fetei, cuprinzand ochiul, urechea, gura, dar si un plaman, anunta adevarul.ro.

Seful Clinicii de Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala din Cluj-Napoca, Teofil Lung, a declarat, ca in asemenea situatii, nu s-au mai facut interventii chirurgicale, la nivel mondial.

"Vom realiza o operatie la un copil de cinci ani diagnosticat cu fibrosarcom cu punct de plecare de la nivelul parotidei stangi si care a fost tratat la Spitalul Fundeni prin chimioterapie. Initial, tumora avea, in iunie 2011, dimensiuni de 5 pe 6 centimetri, iar dupa doua luni se dublase. Chimioterapia nu a avut niciun succes. Tumora cuprinde intreaga hemifata stanga, tot obrazul stang, cu urechea, ochiul, baza craniului, iar ceea ce este grav este ca oasele de la baza craniului sunt erodate, iar tumora a patruns in cutia craniana si in masa cerebrala. De asemenea, tumora a atins si varful plamanului in stanga si i-a afectat si cavitatea bucala, astfel incat copilul nu mai poate inchide gura, nu isi poate inghiti saliva si se alimenteaza cu mare greutate. O parte din tumora este ulcerata. Nu exista pentru asemenea situatii interventii chirurgicale la nivel mondial. Noi vom incerca o interventie chirurgicala comando si speram sa extirpam peste 90% din tumora", a explicat Lung, citat de Mediafax.

Operatia de extirpare a tumorii va dura aproximativ zece ore, iar medicii spera ca interventia sa imbunatateasca viata copilului.

Andrei Dima este singur copil la parinti. In primavara anului trecut i-a aparut o tumora care i-a afectat partea stanga a fetei. Micutul nu a apucat sa mearga la gradinita, ci si-a petrecut ultima perioada doar prin spitale din Bucuresti, facand chimioterapie.

Mama lui Andrei, Cristina Dima, spune ca dupa sarbatorile de iarna, la sfarsitul anului trecut, tumora a inceput sa creasca fulgerator: "Ne chinuim de peste un an. Avem acum speranta in medicii de la Cluj si in Dumnezeu. Toti prietenii lui Andrei se roaga pentru el".

Si tatal micutului asteapta ca operatia sa fie un succes: "Am mers peste tot unde am auzit, pe chimioterapie, medicii au facut ce au putut, in Bucuresti. Ni s-a spus ca este inoperabil si incurabil. Aici, la Cluj, ni s-a dat o speranta si ni s-a spus ca se poate face ceva. Speram sa fie bine".

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-clujeni-opereaza-un-copil-cu-fibrosarcom_-in-premiera-mondiala_17685/

lauff lautf laurf