Vaccinarea pneumococica trebuie introdusa in programul national de imunizare
Unul din cinci copii romani cu varsta pana intr-un an, care ajunge la medicul de familie sau in spital, sufera de o boala potential pneumococica. Rezistenta pneumococului la antibiotic este in crestere, iar 1 din 4 decese este produs de bolile respiratorii, pneumococul putand fi responsabil de o mare parte din cazuri. In lume, anual, pneumococul provoaca peste 14,5 milioane de episoade de boli pneumococice grave la copiii mai mici de 5 ani, dintre care aproximativ un milion mor in fiecare an.
Afectiunile pneumococice reprezinta cauza numarul unu de mortalitate infantila in lume din categoria bolilor care pot fi prevenite, portivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In acest contesxt, un numar de opt organizatii ale societatii civile si asociatii profesionale de medici au lansat campania Coalitia pentru o Noua Preventie 2013. Ei isi propun sa militeze pentru dreptul copiilor din Romania de a beneficia de vaccinare la standarde europene si actualizarea schemei nationale de imunizare prin includerea vaccinarii impotriva bolilor pneumococice.
Vicepresedintele Societatii de Pneumologie Pediatrica, dr. Doina Plesca, sustine necesitatea introducerii in programul national de vaccinare si a vaccinului pneumococic, costul pentru dozele necesare fiind de aproximativ 9 milioane de lei.
"Un studiu recent evidentiaza ca bolile pulmonare sunt principala cauza de mortalitate la grupa de varsta 0 - 5 ani. Odata cu racirea vremii se inregistreaza o crestere a infectiilor respiratorii, care pregatesc terenul pentru infectii bacteriene, a mentionat medicul, adaugand ca in primii doi ani 70% - 80% dintre bolile acute respiratorii sunt virale. Un procent de 52% dintre copii sufera de anemie, distrofie, carente nutritionale, rahitism", a explicat dr. Doina Plesca.
„Spune DA dreptului copiilor romani de a fi protejati impotriva bolilor pneumococice!”
Medicii de familie, medicii specialisti si sustinatorii campaniei Coalitia pentru o Noua Preventie 2013 au semnat si un memorandum prin care cer autoritatilor sa ia masuri pentru realizarea unui plan national de imunizare impotriva bolilor pneumococice. Prin semnarea memorandumului „Spune DA dreptului copiilor romani de a fi protejati impotriva bolilor pneumococice!” se cere reprezentantilor statului sa trateze bolile pneumococice ca o problema de sanatate publica.
„In orice stat european, preventia bolilor grave care afecteaza sanatatea si viata copiilor mici este o prioritate pentru autoritatile publice. in medie, Romania cheltuie pentru programe cu sanatatea publica de zeci de ori mai putin decat state precum Olanda, Franta, Finlanda sau Germania. Este momentul sa cerem autoritatilor sa se implice in prevenirea bolilor pneumococice, principala amenintare la adresa celor aproximativ 200.000 de copii care vin pe lume in fiecare an in tara noastra, si sa identificam impreuna solutii pentru ca, incepand din 2013, copiii nostri sa fie protejati impotriva bolilor pneumococice”, a declarat Andreea Marin, presedintele Fundatiei Pretuieste Viata si Ambasador al campaniei Coalitia pentru o Noua Preventie 2013.
Este nevoie de un program de preventie a bolilor pneumococice
Parintii din Romania sunt constienti de gravitatea bolilor pneumococice, 83% declarand ca au auzit sau stiu detalii despre acestea. 60% sunt constienti ca bolile pneumococice conduc la sechele grave sau deces, 70% mentioneaza vaccinarea ca metoda de prevenire a bolii, iar 86% considera ca vaccinarea este o responsabilitate a autoritatilor din domeniul medical si a medicilor de familie.
Prin campania recent lansata se urmareste informarea publicului larg, a medicilor si a autoritatilor din Romania cu privire la riscurile si costurile absentei unui program de preventie a bolilor pneumococice. Principalul sau obiectiv este crearea primului program national de imunizare care sa cuprinda si vaccinarea antipneumococica in Romania, incepand din 2013.
Coalitia pentru o Noua Preventie 2013 este o initiativa a Fundatiei Pretuieste Viata, sustinuta de World Vision Romania, Societatea Romana de Pneumologie Pediatrica, Fundatia Spitalul de Copii Brasov, Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii, Societatea Nationala a Medicilor de Familie, Colegiul Medicilor si Reteaua Privata de Sanatate Regina Maria.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro