Imprimare

Un antibiotic natural ar putea fi eficient impotriva formelor rezistente de TBC

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un antibiotic natural, descoperit in anii '50, ar putea combate intr-o buna zi formele de tuberculoza rezistente la alte tratamente. Este vorba despre piridomicina, arata un studiu aparut la inceputul acestei saptamani, relateaza Agerpres.

O echipa de cercetatori de la doua institute universitare elvetiene a studiat aceasta molecula cu proprietati anti-bacteriene, descoperite in 1953 de cercetatorii japonezi, dar abandonata dupa realizarea izoniazidei, compus sintetic ce s-a dovedit eficient impotriva tuberculozei.

Dupa o utilizare indelungata, cazurile de rezistenta la antibioticele de sinteza cel mai des folosite s-au inmultit in ultimii ani. Potrivit OMS, numarul lor a ajuns la cel putin 500.000 de persoane din cele 8-9 milioane care se imbolnavesc anual de tuberculoza. In fiecare an mor din cauza acestei boli aproximativ 1,4 milioane de oameni.

Testele de laborator si rezultatele unui studiu preclinic au aratat ca piridomicina, extrasa dintr-o bacterie din sol, elimina bacilul Koch inhiband o enzima vitala, asa cum fac alte antibiotice.

"Pot fi combatute chiar si tulpini rezistente la antibioticele obisnuite - printre care cele care au afectat recent Rusia, Africa de Sud si nordul Americii", a declarat Stewart Cole, director al Global Health Institute de la Scoala Politehnica Federala din Lausanne, care a coordonat lucrarile.

Piridomicina ataca unul din punctele forte ale bacteriei, acidul micolic, lipida din peretele bacteriei, dar nu pe aceeasi cale ca izoniazida, ceea ce-i permite sa elimine si bacteriile rezistente la acest antibiotic.

Cole ramane insa prudent in privinta dezvoltarii unui tratament impotriva tuberculozelor rezistente: "Speram ca cercetarile sa duca la descoperirea unui nou medicament, dar suntem inca departe de acest scop. S-ar putea sa dureze cativa ani".

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Un-antibiotic-natural-ar-putea-fi-eficient-impotriva-formelor-rezistente-de-TBC_17687/

lauff lautf laurf