Imprimare

Laureatul premiului Nobel pentru descoperirea virusului HIV a venit in Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Astazi a avut loc lansarea proiectului Momentul Magellan al Medicinei, parte a programului Global Ethics. Prin urmare, laureatul premiului Nobel pentru medicina din anul 2008 a venit in Romania. Prof. Luc Montagnier, cel care a decoperit virusul HIV, a fost primit la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti, de catre acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, rectorul instituiei, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, presedintele Senatului UMF Bucuresti si primarul general al Capitalei, prof. dr. Sorin Oprescu, fost rector al universitatii amintite.

"Prezenta unei astfel de personalitati in universitatea noastra, ne onoreaza. As vrea ca domnul Luc Montagnier sa se simta ca acasa la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”. In acest context, as vrea sa va reamintesc ca UMF “Carol Davila” este singura universitate de la noi din tara care are doi laureati ai Premiului Nobel. Primul a fost profesorul Gheorghe Emil Palade, care in 1974 a primit Premiul Nobel pentru Medicina, iar al doilea, alt cadru didactic la UMF „Carol Davila”, este Ioan Moraru, care a primit in 1986 Premiul Nobel pentru lucrari deosebite din cadrul unui grup de medici, referitor la ceea ce s-ar putea intampla in cazul unui razboi nuclear", a declarat acad. Sinescu.

Lansarea proiectului Magellan in Romania este de o deosebita importanta in principal pentru viitoarele colaborari si schimburi de experienta intre tinerii romani si cei din diaspora implicati in proiect.

"O parte din tinerii studenti sau tinerii medici vor avea posibilitatea sa se specializeze la institutii similare in Europa de Vest sau in alte centre din America de Nord si sa vina inapoi in tara ca experti in aceasta afectiune, diseminand in Romania, notiuni care sa fie cunoscute de toata lumea medicala dar si de populatie", a completat acad. Sinescu.

Prof. Montagnier a vorbit despre factorul infectios in bolile cronice

Profesorul Luc Montagnier a sustinut azi si conferinta "Factorul infectios in bolile cronice", urmand ca in aceasta seara publicul sa poata asista la Ateneul Roman la un dialog stiintific intre profesorul Luc Montagnier si academicianul Solomon Marcus.

Laureatul premiului Nobel va vizita maine Institutul National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals.

Proiectul Momentul Magellan se va derula pe parcursul a patru ani, intre 2012-2016 si reprezinta contributia romaneasca la Programul Global Ethics - initiat de Federatia Mondiala a Asociatiilor, Centrelor si Cluburilor pentru UNESCO.

Prof. Montagnier a absolvit Facultatea de Medicina si Facultatea de stiinte Biologice ale Universitatii din Paris iar la doar 23 de ani a devenit asistent universitar. Dupa o perioada de stagii postdoctorale in Marea Britanie, se intoarce in Franta pentru a lucra in cadrul a doua Institute franceze: Institutul Curie pentru aproape 30 de ani si Institutul Pasteur din Paris unde a si fondat Departamentul de Virusologie. Profesorul Luc Montagnier este cunoscut in primul rand pentru ca, alaturi de Francoise Barre- Sinoussi, a descoperit virusul imunodeficientei umane (HIV) in anii '80.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Laureatul-premiului-Nobel-pentru-descoperirea-virusului-HIV-a-venit-in-Romania_17691/

lauff lautf laurf