Urologii avertizeaza ca 78% dintre romanii cu adenom de prostata nu se trateaza
Un numar de 900.000 de romani din cele trei milioane de barbati de peste 50 de ani manifesta simptome sugestive pentru hiperplazie benigna de prostata (HBP). Ingrijorator este ca 78% dintre ei nu se trateaza, sustin reprezentantii Asociatiei Romane de Urologie (ARU).
„Simptomele afectiunilor prostatice nu fac parte din categoria celor care pot fi controlate si pot duce la izolare sociala, la stagnarea miscarii sau a deplasarilor si chiar la incetarea relatiilor sexuale. De aceea, obiectivul nostru este de a informa pacientii despre incidenta si gravitatea efectelor bolilor prostatice, deoarece un simplu control te poate ajuta sa preintampini boala. Netratata, hiperplazia benigna de prostata duce la complicatii redutabile. Neevaluarea pacientului omite diagnosticul de cancer prostatic cu consecinte dramatice pentru acesta. Cazurile maligne pot aparea chiar si in jurul varstei de 40 ani, iar boala se agraveaza odata cu varsta. In acest context, controlul periodic si tratamentul corespunzator pot juca un rol vital pentru pacient”, sustine prof.dr. Ioanel Sinescu, presedintele Asociatiei Romane de Urologie si rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Carol Davila".
Cum simptomele adenomului de prostata sunt usor de suportat, marea majoritate a pacientilor ajung la medicul urolog cand boala este deja intr-un stadiu avansat.
„Din experienta noastra, cei mai multi pacienti vin la medic in momentul in care acestia s-au obisnuit cu suferinta bolii. Ei prefera sa isi modifice calitatea vietii decat sa vina la medic pentru tratament”, a mai adaugat prof.dr. Ioanel Sinescu.
Dintre cei 900.000 de romani care manifesta HBP, lunar se trateaza doar 200.000, conform datelor Asociatiei Romane de Urologie. Mai mult, in fiecare an, in Romania, apar in jur de 45.000 de noi cazuri de HBP.
Desi, in ultimii ani, numarul pacientilor diagnosticati cu boli ale prostatei a crescut, multi barbati aleg sa nu discute despre problemele lor cu medicii sau cu familia, nu urmeaza niciun tratament, considerand ca aceste simptome sunt un “dat al varstei”. Mai mult, doar 50% dintre romanii care sufera de HBP fac anual testul PSA (antigenul specific prostatic) care depisteaza precoce cancerul de prostata. PSA-ul costa in jur de 20-30 RON si este decontat daca exista trimitere de la medicul specialist.
Saptamana Europeana a Urologiei 2012
In fiecare an, la mijlocul lunii septembrie, European Association of Urology (EAU), forul profesional si stiintific ce reuneste medicii urologi din Europa, organizeaza, alaturi de asociatiile de urologie din fiecare tara „Saptamana Europeana a Urologiei”. In cadrul editiei din acest an (17-22 septembrie, n. red.), Asociatia Romana de Urologie, impreuna cu partenerii sai, organizeaza o campanie de informare si educare a populatiei despre afectiunile prostatei, precum si despre necesitatea controlului medical si a tratarii din timp a acestor afectiuni.
Astazi, o echipa de promoteri va fi prezenta in Zona Parcului IOR pentru a imparti materiale informative legate de afectiunile prostatei si pentru a invita persoanele cu varsta de peste 50 de ani sa se inscrie la evenimentul „Crosul Seniorilor, in pas cu viata activa”. Evenimentul va fi organizat joi, 20 septembrie, cu incepere de la ora 10.30. Crosul va avea urmatorul traseu: startul se face din parcul IOR, zona ESPLANADA. Participantii vor face un tur de parc constand in aproximativ 3,14 km.
Toti participantii la cros vor avea acces la o consultatie gratuita asigurata de medicii urologi prezenti la eveniment. in plus, acestia vor afla detalii despre: simptomele aferente afectiunilor prostatei, potentialele pericole generate de ignorarea simptomelor cauzate de acest organ si despre optiunile de tratament.
Organizatorii Crosului spera sa atraga in acest fel atentia asupra faptului ca afectiunile prostatei influenteaza negativ calitatea vietii barbatilor cu varsta de peste 55 de ani.
Anual, in intreaga lume, mor aproximativ 250.000 de barbati din cauza cancerului de prostata, a doua cauza de deces din lume. Specialistii estimeaza ca unul din sase barbati va fi diagnosticat cu cancer de prostata de-a lungul vietii.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro