Imprimare

Primele grefe de uter de la mama la fiica, realizate in Suedia

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Au fost realizate primele grefe de uter de la mama la fiica, la sfarsitul saptamanii trecute in Suedia. Astfel, doua tinere au primit utere de la mamele lor, informeaza Agerpres.

"Uneia dintre femei i se scosese uterul dupa un tratament impotriva cancerului de col uterin, iar cealalta se nascuse fara uter. Fiecare are in jur de 30 de ani", se arata intr-un comunicat al Universitatii din Goteborg si al Spitalului Universitar Sahlgrenska (vestul Suediei).

Profesorul de ginecologie-obstetrica din cadrul Universitatii si directorulechipei de cercetari, Mats Brännström, a declarat ca la operatii au participat peste 10 chirurgi: "Femeile carora li s-au grefat uterele se simt bine, dar sunt obosite dupa interventia chirurgicala. Mamele donatoare sunt deja pe picioare, se deplaseaza si se vor putea intoarce acasa in cateva zile".

Tinerele urmeaza sa astepte un an pana sa inceapa o procedura de fecundare in vitro cu propriii lor embrioni congelati, a mai adaugat prof. Brännström.

Numele pacientelor nu au fost dezvaluite, iar detaliile interventiilor vor fi facute publice marti, la o conferinta de presa. Echipa de cercetatori a profesorului Brännström, alcatuita din 20 de persoane, lucreaza la acest proiect din 1999.

Prima grefa de uter reusita a fost realizata in 2011 in Turcia.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Primele-grefe-de-uter-de-la-mama-la-fiica_-realizate-in-Suedia_17693/

lauff lautf laurf