Imprimare

Romanii cheltuie aproape 40 milioane euro pe tratamentul oncologic din strainatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In Romania, tara in care bolnavii de cancer cheltuie anual circa 40 de milioane de euro pentru tratamentul in strainatate, alternativa privata locala a demarat puternic, informeaza Capital.

Majoritatea romanilor diagnosticati cu diferite forme de cancer, al caror tratament ajunge si la 20.000 de euro pe luna, fac rost de bani pentru a merge in strainatate dupa ce isi mediatizeaza cazul. Cei mai norocosi fie au banii necesari, fie obtin aprobare din tara pentru tratamentul in strainatate, care ar putea fi ulterior decontat.

"Ajutorul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) este teoretic, pentru ca, de cele mai multe ori, ramane fara bani si finanteaza doar tratamentele din tara, care presupun inscrierea pe o lunga lista de asteptare", explica Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Operatorii privati au investit, in ultimii trei ani, aproximativ 90 de milioane de euro in centre oncologice in care, dupa spusele lor, ofera acelasi tratament ca in strainatate, insa mai ieftin.

"Radioterapia nu este decontata de CNAS, dar partea buna este ca aceste costuri sunt de doua-trei ori mai mici decat in strainatate, unde se adauga si transportul si cazarea", sustine Robert Chitan, director de promovare la Gral Medical, care a inaugurat, in 2009, OncoFort, primul centru privat de oncologie din Romania.

Cu 2.000 de pacienti anual si o cifra de afaceri de 2,9 milioane euro, centrul genereaza 20% din rulajul operatorului. OncoFort este inrudit cu Spitalul AKH din Viena, unde romanii lasa lunar cate 500.000 de euro. Centrul privat din Romania a reusit sa 'fure' de la an la an tot mai multi pacienti, care sunt indrumati chiar de medicii austrieci sa mearga aici.

"Centrele oncologice de stat sufera din cauza lipsei de dotare si de motivare a personalului incadrat, pentru ca acesta nu e trimis la specializari", spune Ionela Rusu, managerul Centrului de Diagnostic si Tratament Oncologic Brasov, care a fost inaugurat in mai anul acesta, in urma unei investitii de 25 de milioane de euro a Oncocard Invest. In aproape patru luni de functionare, a ajuns la 400 de pacienti pe luna, din toate zonele tarii.

In Craiova (sud), functioneaza din 2010 OncoLab, primul centru privat de oncologie din regiune, care asigura lunar, in medie, 300 de consultatii si 250 de tratamente ambulatorii. OncoLab a inregistrat in 2011 o cifra de afaceri de 1,83 milioane euro, de cinci ori mai mare decat anul precedent.

Seria investitiilor continua in 2012 cu prima retea de centre oncologice private din Romania, Amethyst, in valoare de 40 de milioane de euro, a unor oameni de afaceri, printre care si unul dintre actionarii A&D Pharma, Ludovic Robert.

Si Romgermed are in plan investitii pentru acest segment, intr-un laborator de anatomie patologica si un cabinet de oncologie in cadrul spitalului propriu inaugurat anul acesta, Saint Lukas.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Romanii-cheltuie-aproape-40-milioane-euro-pe-tratamentul-oncologic-din-strainatate_17697/

lauff lautf laurf