Imprimare

Prof. Montagnier a devenit membru de onoare al Academiei Europene de HIV/SIDA

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Prof. Luc Montagnier, laureatul premiului Nobel pentru Medicina in 2008, a devenit membru de onoare al Academiei Europene de HIV/SIDA din cadrul Institutului Matei Bals din Capitala. Distinctia a fost oferita cu prilejul unei vizite pe care prof. Montagnier a facut-o in institutie.

"SIDA este departe de a fi eradicata. Exista tratamente care permit pacientilor sa traiasca destul de bine. Cu toate acestea, exista totusi probleme. Trebuie sa ne continuam cercetarile. Stiu ca in urma cu 20 de ani copiii din Romania au fost infectati cu virusul HIV prin transfuzii de sange. Unii dintre acestia au o viata normala acum, si din ce am inteles exista printre ei si studenti la medicina si farmacie", a declarat prof. dr. Montagnier.

Dintre copiii infectati la inceputul anilor '90, 40% se afla inca in viata, fiind sub tratament antiretroviral.

"Va fi o explozie a virusului HIV, generatiile tinere sunt supuse unui risc. Echipa mea studiaza factorii implicati in aceasta boala", a completat prof. Montagnier.

Protocol de colaborare intre Romania si Franta pe un studiu intracelular

De altfel, se pare ca intre Institutul de Boli Infectioase Matei Bals si institutul unde isi desfasoara activitatea prof. Montagnier in Franta a fost incheiat un protocol de colaborare pe un studiu intracelular.

Ieri, prof. dr. Montagnier a participat la o conferinta de presa ce a avut loc la UMF Bucuresti. De asemenea, in cadrul evenimentului a fost lansata si cartea sa, "Laureatul Nobel si calugarul", aparuta la editura Edmundo. Spre seara, francezul a purtat un dialog pe seama stiintei si a culturii cu academicianul Solomon Marcus, dialog ce a avut loc in incinta Ateneului Roman. 

"Prezenta unei astfel de personalitati in universitatea noastra, ne onoreaza. As vrea ca domnul Luc Montagnier sa se simta ca acasa la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”. In acest context, as vrea sa va reamintesc ca UMF “Carol Davila” este singura universitate de la noi din tara care are doi laureati ai Premiului Nobel. Primul a fost profesorul Gheorghe Emil Palade, care in 1974 a primit Premiul Nobel pentru Medicina, iar al doilea, alt cadru didactic la UMF „Carol Davila”, este Ioan Moraru, care a primit in 1986 Premiul Nobel pentru lucrari deosebite din cadrul unui grup de medici, referitor la ceea ce s-ar putea intampla in cazul unui razboi nuclear", a declarat acad. Sinescu.

Proiectul Magellan, desfasurat pe o perioada de patru ani

Lansarea proiectului Magellan in Romania este de o deosebita importanta in principal pentru viitoarele colaborari si schimburi de experienta intre tinerii romani si cei din diaspora implicati in proiect.

"O parte din tinerii studenti sau tinerii medici vor avea posibilitatea sa se specializeze la institutii similare in Europa de Vest sau in alte centre din America de Nord si sa vina inapoi in tara ca experti in aceasta afectiune, diseminand in Romania, notiuni care sa fie cunoscute de toata lumea medicala dar si de populatie", a completat acad. Sinescu.

Proiectul Momentul Magellan se va derula pe parcursul a patru ani, intre 2012-2016 si reprezinta contributia romaneasca la Programul Global Ethics - initiat de Federatia Mondiala a Asociatiilor, Centrelor si Cluburilor pentru UNESCO.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.-Montagnier-a-devenit-membru-de-onoare-al-Academiei-Europene-de-HIV_SIDA_17699/

lauff lautf laurf