80% dintre romani au probleme dentare. Specialistii fac apel la programe nationale de preventie
Aproape 80% dintre romani au probleme dentare, caria fiind cea mai frecventa afectiune, arata rezultatele unui studiu elaborat de Ipsos Marketing cu privire la starea de sanatate orala.
Cercetarea arata ca 4 din 10 persoane prezinta probleme cauzate de placa dentara bacteriana, iar 3 din 10 au respiratia urat mirositoare si dinti sensibili. Cele mai frecvente simptome pentru dinti sensibili sunt durerile aparute in momentul in care mananca produse reci sau calde (91%), urmate de durerea produsa de consumul produselor dulci / acre (50%) sau atunci cand intra in contact cu aerul rece (47%). Cei cu probleme ale gingiilor au prezentat in cea mai mare parte sangerarea gingiilor dupa periaj, iritarea gingiei si inflamatii ale acesteia.
"Statisticile arata ca in tara noastra 71% din populatie are o carie, 30% sufera de boli ale parodontiului si 35% acuza sensibilitate dentara. Ingrijorator este ca 66% dintre romani nu au fost la medicul dentist in ultimul an de zile", a declarat in cadrul unei mese rotunde pe domeniul sanatatii orale dr. Sonia Draghici, membru al Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, adaugand ca problemele cavitatii orale pot determina diferite afectiuni care pot afecta intreg organismul.
In opinia presedintelui Colegiului Medicilor Dentisti din Bucuresti (CMDB), dr. Alexandru Brezoescu, trebuie insistat mai mult pe masurile de preventie. Medicul specialist sustine ca pe langa pastrarea unei igiene orale bune, trebuie adoptata si o dieta sanatoasa, evitand bauturile carbogazoase, dulciurile etc. Mai mult decat atat, romanii trebuie sa fie reeducati sa mearga la medicul stomatolog pentru consultul periodic.
"Constat cu regret ca la inceput, in programul Casei nationale de Asigurari de Sanatate, pentru ca pacientii sa poata beneficia de tratamentul gratuit sau redus al afectiunilor stomatologice erau obligati sa fac un control periodic pe an. Din pacate, acest control periodic a fost scos si cred ca reintroducerea lui reprezinta un element esential pentru a cunoaste starea de sanatate a pacientilor", a explicat dr. Alexandru Brezoescu.
Dentistii continua sa sustina necesitatea crearii specialitatii de pedodontie
Medicii specialisti stiu ce anume au de facut pentru a imbunatati starea de sanatate orala a romanilor. In ceea ce priveste mijloacele de actiune, ei cred ca este nevoie de implementarea unui sistem de organizare si a unuia de finantare.
"In ceea ce priveste sistemul de organizare, consider ca este obligatorie creata specialitatii de pedodontie, iar sistemul de stomatologie scolara ar trebui refacut. Incepand cu anii 1968, profesorul Gal a introdus sistemul de stomatologie scolara, care era foarte bine reprezentata in Romania si acest lucru era resimtit printr-o stare de sanatate bucala buna in randul copiilor si adultilor. Din pacate, dupa Revolutie, medicina scolara stomatologica aproape ca s-a desfiintat", a marturisit dr. Brezoescu.
In acest moment, programele de preventie ale afectiunilor orale sunt destul de discrete, dupa cum recunosc chiar reprezentantii Ministerului Sanatatii.
"Ne dorim sa putem sa demaram incepand cu anul viitor un program de preventie care sa raspunda mai multor elemente. Primul se refera la partea educationala. Pe de alta parte, cred ca putem sa punem la punct o retea de institutii publica care sa poata sa faca cel putin controale periodice tinerilor si care sa furnizeze macar un tratament medical de baza si sa previna astfel de afectiuni", a declarat conf.dr. Alexandru Rafila, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
Program pilot de educare si informare, in 14 soli din Delta Dunarii
Factorii de decizie prezenti la masa rotunda “Sanatatea Orala in Romania”, organizata cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii Orale, au discutat despre modurile in care se pot dezvolta programe de educatie si preventie pentru imbunatatirea sanatatii orale in Romania.
In cadrul evenimentului s-a anuntat constituirea unui parteneriat intre Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei pentru introducerea unui program pilot de educare asupra importantei preventiei in ingrijirea orala in 14 scoli din Delta Dunarii. este vorba despre scolile din localitatile C.A.Rosetti, Letea, Periprava, Ceatalchioi, Chilia Veche, Maliuc, Gorgova, Partizani, Pardina, Sf. Gheorghe, Crisan, Mila 23, Caraorman, Mahmudia.
Programul se adreseaza grupelor de varsta intre 6 ani si 15 ani si va include furnizarea de materiale informative cu privire la importanta igienei orale si a pasilor pe care copiii si adultii ii pot urma pentru imbunatatirea sanatatii orale, desfasurarea unor cursuri de igiena orala pentru copii si parinti, implicarea profesorilor in organizarea unor ore de igiena orala, dar si impartirea unor produse de igiena orala – pasta de dinti si periuta de dinti.
Dupa evaluarea rezultatelor programului pilot, obiectivul pe termen lung este de a dezvolta un proiect cu o durata de 4 ani in scolile din Romania pentru a informa elevii si implicit familiile acestora despre importanta igienei orale si despre solutiile de prevenire a afectiunilor la nivelul cavitatii bucale.
50% dintre europeni nu mai au toti dintii naturali
Tot cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii Orale au fost lansate si rezultatele unui studiu pan-european care a evaluat starea sanatatii orale a cetatenilor europeni. Dintre cei peste 3.500 de europeni intervievati, 70% au declarat ca sunt multumiti de starea sanatatii lor dentare. Cu toate acestea, mai mult de jumatate au declarat ca nu mai au toti dintii naturali.
...Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro