Farmacogenetica, pusa in practica in Romania in hepatita cronica de tip C
Prof. Adrian Streinu-Cercel sustine ca in farmacogenetica profilul genetic al pacientului trebuie cunoscut foarte bine astfel incat sa fie cunoscute riscurile si efectele secundare induse de medicatie.
"Acest lucru deja este pus in pratica in Romania si un model in acest sens este cel din hepatita cronica de tip C, unde intai se face profilul genetic si dupa aceea se face schema terapeutica, pentru a se sti cu ce sa se inceapa: fie cu doua medicamente, fie cu trei medicamente. Evident, sansele de vindecare variaza la fiecare profil genetic in parte", a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, manager la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals din Capitala.
In ceea ce priveste persoanele care isi administreaza droguri intravenoase, numarul acestora este monitorizat.
Prof. Streinu-Cercel: "Infectia HIV este iminamente la cei care isi administreaza droguri intravenoase!"
"La tarile din jurul nostru infectia HIV este iminamente la cei care isi administreaza droguri intravenoase, iar acestia sunt milioane, nu cu zecile ca la noi. Insa, faptul ca noi i-am monitorizat a dus la identificarea lor pe de-o parte, la punerea lor pe tratament pe de alta parte. In 2011 OMS a spus clar si raspicat ca medicatia antiretrovirala trebuie sa fie folosita ca mijloc de prevenire a transmiterii HIV-ului in populatie", a continuat profesorul.
In spatele unui utilizator de droguri cunoscut sunt cel putin zece necunoscuti. Potrivit prof. Adrian Streinu-Cercel, Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala Antidrog au inceput sa devina mai activi.
"Noi am avut un program de inlocuire a seringilor folosite prin agentia nationala antidrog ale carei fonduri s-au terminat", a completat managerul Institutului Matei Bals.
Prof. Montagnier, membru de onoare al Academiei Europene de HIV/SIDA
Institutul a avut onoarea de a fi vizitat de prof. Luc Montagnier, laureatul Premiului Nobel pentru Medicina din 2008, pentru descoperirea virusului HIV. Profesorul a devenit membru de onoare al Academiei Europene de HIV/SIDA din cadrul Institutului Matei Bals din Capitala. Distinctia a fost oferita cu prilejul unei vizite pe care prof. Montagnier a facut-o in institutie.
"SIDA este departe de a fi eradicata. Exista tratamente care permit pacientilor sa traiasca destul de bine. Cu toate acestea, exista totusi probleme. Trebuie sa ne continuam cercetarile. Stiu ca in urma cu 20 de ani copiii din Romania au fost infectati cu virusul HIV prin transfuzii de sange. Unii dintre acestia au o viata normala acum, si din ce am inteles exista printre ei si studenti la medicina si farmacie", a declarat prof. dr. Montagnier.
Dintre copiii infectati la inceputul anilor '90, 40% se afla inca in viata, fiind sub tratament antiretroviral.
"Va fi o explozie a virusului HIV, generatiile tinere sunt supuse unui risc. Echipa mea studiaza factorii implicati in aceasta boala", a completat prof. Montagnier.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro