Imprimare

Cea mai veche dovada de tratament stomatologic din Europa, descoperita

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un dinte spart datand de aproximativ 6500 de ani, plombat cu ceara de albine, ar putea reprezenta cea mai veche dovada de tratament stomatologic, sustin oamenii de stiinta, citati de Agerpres.

Dovezile clare ale tratamentelor stomatologice din vechime sunt foarte rare. Cele mai vechi exemple de posibile astfel de tratamente dateaza de 7500 pana la 9500 de ani si este vorba de niste molari descoperiti in Pakistan care aveau niste gauri cu forma regulata date cu niste unelte asemanatoare unui burghiu sau surub. Printre alte dovezi arheologice, la fel de chestionabile insa, se numara si un dinte artificial vechi de 5500 de ani, descoperit in Egipt.

Dintele gasit, un canin din partea stanga, face parte dintr-o mandibula umana descoperita in urma cu 100 de ani intr-o pestera, in apropiere de Trieste, Italia. Se pare ca mandibula a apartinut unui barbat cu varsta intre 24 si 30 de ani. Dintele prezinta o crapatura verticala care trece de smalt, ajungand pana la straturile mai moi, de dentina. Uzura severa a acestui dinte avea probabil drept cauza faptul ca in acea perioada oamenii isi foloseau dintii si pentru alte activitati, in afara de hrana - spre exemplu, oamenii din acele vremuri puteau sa-si foloseasca dintii pentru a inmuia pielea pentru a o putea prelucra.

Cercetatorii au descoperit ca dintele a fost plombat cu ceara de albine in aproximativ aceasi perioada de timp in care barbatul a murit. Ei au folosit un accelerator cu ioni pentru a determina vechimea plombei din ceara de albine, in functie de izotopii de carbon identificati in aceasta.

Oamenii de stiinta nu au putut preciza daca aceasta plomba a fost pusa cu putin timp inainte sau dupa moartea barbatului. Daca a fost pusa in timp ce barbatul era in viata, atunci probabil ca reprezinta cea mai veche dovada de tratament stomatologic din Europa, conform arheologului Federico Bernardini.

Daca ceara de albine era folosita in tratamente stomatologice, inseamna ca ea are proprietatea de a reduce durerea si sensibilitatea dentara. Pornind de la ipoteza ca aceasta plomba din ceara reprezinta o forma de tratament stomatologic, oamenii de stiinta au anuntat ca doresc sa realizeze niste experimente stomatologice folosind ceara de albine, pentru a determina cat de eficienta este aceasta.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cea-mai-veche-dovada-de-tratament-stomatologic-din-Europa_-descoperita_17712/

lauff lautf laurf