Imprimare

Astazi este marcata Ziua Mondiala a bolii Alzheimer

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Astazi este marcata Ziua Mondiala Alzheimer in lume. In Romania exista aproape 200.000 de cazuri de persoane afectate de aceasta boala, arata statisticile Societatii Romane de Alzheimer, citate de Agerpres.

O problema la noi in tara e faptul ca 80% dintre persoanele care sufera de aceasta afectiune nu sunt diagnoticate. In plus, deficientele de tratament si asistenta publica, dar si stigmatizarea sociala ii pun intr-o situatie grea pe bolnavii cu Alzheimer.

"In Romania lipsesc centre de zi, sprijin social pentru familii si asistenti pentru persoanele care au aceasta boala, servicii la domiciliu, continuitate in ingrijiri', a explicat pentru EFE, la Bucuresti, medicul Gabriela Cristescu, director executiv al Societatii Romane Alzheimer.

Gabriela Cristescu a denuntat slaba calitate a putinelor servicii care se ofera si a cerut aplicarea unei strategii nationale privind cazurile de dementa pentru a se potenta capacitatea de diagnostic si a se imbunatati prin aceasta viata pacientilor si a rudelor lor.

"Multe cazuri sunt diagnosticate tarziu in evolutia bolii, ceea ce il priveaza pe pacient de un tratament adecvat", relateaza specialistul roman.

Cu ocazia Zilei Mondiale Alzheimer, specialistii din Prahova vor participa la o sesiune de comunicari stiintifice. Sesiunea se afla la a doua editie si se desfasoara sub sloganul "Sa ne amintim de cei care nu mai au amintiri!".

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Astazi-este-marcata-Ziua-Mondiala-a-bolii-Alzheimer_17714/

lauff lautf laurf