Bursele academice pentru romi continua. Proiectul a intrat in ultimul an de implementare
Un numar de 360 de tineri romi, studenti si elevi, vor primi in anul 2012-2013 burse educationale academice in domeniul medicinei. Asta in cadrul Programului de Dezvoltare Personala "Profesionisti romi in domeniul medical". Proiect este implementat de ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei si de partenerii sai de doi ani de zile, insa el se deruleaza de cinci ani.
"Ne pregatim pentru retragerea din proiect. Vrem sa predam stafeta consiliilor judetene sau locale si vom incepe un tur de negocieri prin tara pentru a convinge autoritatile locale sa se implice si sa investeasca in acest program pentru ca el sa poata functiona mai departe", a declarat Mircea Toma, presedintele ActiveWatch.
Cum proiectul a intrat in ultimul an de implementare si cum finantarea de la fondurile europene se va termina in 2013, pentru initiatori este important ca tinerii romi sa fie sustinuti si dupa incheierea programului.
"trebuie gasita o solutie pentru sustenabilitatea proiectului. Important este ca programul sa functioneze in continuare. Banii de la FSE (fonsurile structurale europene, n. red.) se vor termina, dar trebuie gasite fonduri pentru a se asigura continuitatea burselor. daca nu 300, macar 100", a precizat Daniel Radulescu, presedintele Centrului Romilor pentru Politici de Sanatate – SASTIPEN, unul dintre partenerii programului.
Dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii este unul dintre primii sustinatori ai proiectului. „Am avut incredere din primul moment in acest proiect si s-a dovedit ca am mizat corect. Iata ca deja avem cateva generatii de tineri romi care pot fi un exemplu pentru orice tanar din Romania. Asa cum am spus si in alte randuri, acest proiect se va bucura intotdeauna de sprijinul meu", este mesajul lui Raed Arafat trimis initiatorilor proiectului.
160 de locuri disponibile in componenta mentorat
Programul "Profesionisti romi in domeniul medical" are o componenta de mentorat si burse care se adreseaza studentilor de la facultatile de medicina si farmacie sau colegii medicale, medicilor rezidenti si elevilor la scoli postliceale medicale. Pentru acestia, in acest an universitar sunt disponibile 160 de locuri pentru tinerii romi interesati sa isi continue studiile in domeniul medical. Un numar de 30 de mentori, medici cu diferite specializari, angajati in cadrul proiectului, ii vor indruma pe tinerii romi in procesul de studiu, oferindu-le consultari gratuite pe teme academice de interes medical.
Tinerii care sunt admisi in programul mentorat trebuie sa faca si voluntariat, nu doar sa invete bine. "Trebuie sa mergem in comunitati, sa facem voluntariat, sa aratam ca nu primim acei bani degeaba. Este mai mult o obligatie morala", explica Robert Popescu, bursier de trei in cadrul programului mentorat si student la UMF "Carol Davila" in anul IV (care va incepe in octombrie, n. red).
Intrebat ce va face cand va termina facultatea, daca va ramane in tara sau va pleca sa lucreze in strainatate, asa cum fac multi absolventi de medicina, Robert a marturisit fara sa stea pe ganduri ca va ramane in Romania: "vreau sa raman in tara pentru ca am invatat si stiu ca pot schimba ceva".
A doua componenta a programului, ce a tutorat si burse presupune sustinerea si acordarea de pregatire in regim gratuit la biologie, chimie si fizica elevilor romi de liceu care doresc sa dea admiterea la facutatile de medicina. In caz caz, sunt puse la dispozitia viitorilor medici 200 de locuri. Ei vor fi pregatiti de profesori de specialitate, vor participa la tabere de motivare si vor putea primi burse lunare de pana la 800 de lei.
Florin Dumitrache este unul dintre elevii care au primit ajutor prin componenta tutorat. A fructificat la maxim informatiile obtinute, iar cand a dat examenul de admitere la UMF "Carol Davila", l-a luat cu brio.
"Am ales medicina si aveam nevoie de o pregatire indelungata. Cum nu aveam posibilitatea de a ma descurca singur din punct de vedere financiar, am apelat la acest program. Pretuiesc mult ajutorul primit si vreau sa devin un bun medic, ca apoi sa pot ajuta si eu pe altii la randul meu", explica Florin Dumitrache, student in anul I la UMF "Carol Davila".
Tinerii romi se pot inscrie pentru cele doua componente online pana pe 30 octombrie, accesand website-ul oficial al proiectului www.profesionistiromi.ro, sectiunea Burse Romi.
O noua componenta: calificare si recalificare profesionala
Anul acesta, s-au lansat si programe de calificare si recalificare in diverse specializari ale domeniului sanatatii, igienei si serviciilor sociale. Ele se adreseaza unui numar de 125 de tineri romi, care se vor putea inscrie pana pe 1 iunie 2013.
Programul de burse academice si dezvoltare personala in domeniul medicinei adresat tinerilor romi este implementat la nivel national de ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, in parteneriat cu Fundatia Roma Education Fund Romania, Asociatia Medicilor Rezidenti, Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate - SASTIPEN si Open Society Institute.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro