Imprimare

Dan Gaita: Bolile cardiovasculare nu vor fi depasite de cancer sau boli infectioase

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O cincime din cei care fac infarct nu ajung la spital, spune prof. dr. Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii. Medicul cardiolog a explicat ca bolile cardiovasculare raman, in continuare, principala problema de sanatate din Romania. BCV nu vor fi depasite nici de cancer si nici de bolile infectioase, astfel ca desi vor exista mereu bolnavi din aceste ultime doua categorii, cele mai multe probleme vor fi legate de bolile cardiovasculare.

"Nu putem invinge boala cardiovasculara fara nicio defensiva, ea trebuie sa inceapa. Din transeul doi, in care ne aflam acum, trebuie sa mergem in transeul intai. Toate aceste transee au legatura cu preventia, cu prevenirea bolilor. Pentru noi, doctorii, tot ce facem inseamna preventie, intr-un fel sau altul", a declarat prof. dr. Gaita.

Confom acestuia, odata depistat un infarct, cardiologii trec la pasul doi, si anume la preventia secundara.

"Facem in asa fel incat sa nu mai apara alte complicatii pentru ca acolo deja vorbim de preventia tertiara. Este tot preventie, insa la o alta intensitate. Ce trebuie sa facem este sa mergem in prima linie, sa facem preventie primara. Astazi, educatia este cea care poate salva cele mai multe vieti, este necesar ca oamenii sa recunoasca din timp semnalele unui infarct si sa mearga la medic pana nu e prea tarziu, a continuat presedintele Fundatiei Romane a Inimii.

Finlanda, rata de mortalitate scazuta cu 70% dupa 40 de ani de campanie

Pentru a ilustra importanta pe care educatia sanitara o are in randul oamenilor, a adus in discutie cazul Finlandei, care in anii '70 avea aceeasi rata de mortalitate cardiovasculara pe care o are Romania la ora actuala. Au depistat, atunci, cauzele: ca fumeaza prea mult, mananca prea gras si prea sarat, desi marturiseau ca fac destula miscare.

"Au incercat si au reusit nu doar sa-i trateze mai bine si mai repede pe cei care fac infarct, ci au reusit sa scada media de tensiune a populatiei Finlandei de la 120 la 118, dar si sa scada cu 5 miligrame colesterolul populatiei Finlandei de la 240 la 235. Cum? Angrenand comunitatea, punand ONG-urile in fata, ocupand prima linie a luptei nestiind cat de eficienti sunt. Dupa cinci ani au inceput sa vada rezultatele - scaderea ratei de mortalitate si cea a ratei de imbolnavire", a spus profesorul timisorean.

Dupa 40 de ani de campanie sustinuta, finlandezii u o rata de mortalitate scazuta cu aproape 80% pe boli cardiovasculare. De asemenea, au scazut rata de mortalitate prin diabet cu aproape 90% si cea de mortalitate prin cancer cu 70%.

Se stie deja ca Romania ocupa locul trei la nivel european in privinta deceselor survenite prin boli cardiovasculare. Drept urmare, inca de la inceputul programului european Stent for life, Fundatia Romana a Inimii a luat decizia de a se implica activ in educarea populatiei.

"Obiectivul este sa salvam vieti sa sa facem oamenii sa inteleaga cat de important e sa ajungi la timp la medic. Lupta cu infarctul este o lupta contra cronometru, este ca un razboi in care ne luptam zinic si nu avem pauze. Daca ii ducem rapid la spital - si avem deja o retea nationala prin care sa-i ducem - rata de mortalitate in spital este de sub 5%. Daca nu ajung la timp la spital, ajung tarziu, dupa un interval de 7-8 ore, o zi, doua, rata de mortalitate poate fi de 20% si in spital. Adica vor fi cifre importante care se vor pierde, contracronometru. De fapt, cu cat sta mai mult muschiul inimii, in cazul nostru in infarctul de miocard, fara oxigen, cu atat riscul de cicatrizare, de probleme pe termen lung si de complicatii este mult mai mare", a completat cardiologul.

In centrele de infarct din tara de lucreaza foarte mult

Daca in anul 2010 puteam vorbi despre inexistenta retelei de infarct in Romania, in prezent avem 10 centre pentru tratamentul infarctului. Urmeaza sa se inaugureze un al 11-lea astfel de centru in Oradea. In cele 10 centre se lucreaza foarte mult, motiv pentru care o parte dintre angiografe au un timp lung de exploatare. Evident, medicii spera ca acestea sa functioneze in continuare, desi necesarul ar fi mult mai mare. Ar trebui sa existe macar un asemenea centru pe judet, sustin specialistii.

Ministerul Sanatatii sprijina campania derulata de Fundatia Romana a Inimii si Societate Romana de Cardiologie. Desi probleme de finantare ale programului de infarct exista, neconcordantele de finantare se pare ca au fost la sfarsitul anului 2011, dat fiind faptul ca numarul pacientilor tratati a fost mai mare decat au anticipat specialistii.

"Initiativa este foarte binevenita. Trebuie sa scurtam timpul de reactie de la debutul infarctului si pana in momentul in care pacientul apeleaza serviciul 112. Multi ajung la spital in stop cardio-respirator. Fiecare minut conteaaza! Serviciul de asistenta medicala de urgenta este foarte complex: avem ambulante, avem SMURD, avem elicopterele, avem sistemul de telemedicina care ne este extrem de util", a declarat dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, care a adaugat ca "programul de infarct functioneaza, desi ii mai trebuie niste reglaje fine".

Campania "Actioneaza acum. Salveaza o viata" dureaza doi ani. In cadrul acesteia, va exista si un program de training pentru tinerii interventionisti, dat fiind numarul mic de specialisti care activeaza in domeniu.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dan-Gaita_-_Bolile-cardiovasculare-nu-vor-fi-depasite-de-cancer-sau-boli-infectioase__17718/

lauff lautf laurf