Imprimare

Problemele actuale din chirurgia cardiaca, abordate la Congresul SRCCV 2012

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Specialistii in chirurgie cardiovasculara din tara s-au reunit la Congresul National de Chirurgie Cardiovasculara 2012, ce s-a desfasurat in Poiana Brasov in perioada 20-23 septembrie. Una dintre principalele teme abordate in cadrul evenimentului a fost subfinantarea - piedica temeinica in calea performantei in chirurgia cardiovasculara.

Medicii sustin ca performantele actuale in chirurgia romaneasca sunt comparabile cu cele din alte tari europene, in Romania realizandu-se toate tipurile de operatii pe inima. Noile proceduri chirurgicale, ce implica tehnologie avansata, cu care chirurgii romani sunt familiarizati, nu pot fi introduse pe scara larga in practica zilnica, din cauza costurilor prohibitive.

De asemenea, dezvoltarea sistemului de urgenta din Romania din ultimii ani a determinat cresterea numarului de bolnavi ce ajung, in timp util, in spitale. Printre acestia se numara pacientii cu infarct miocardic, cu disectie de aorta sau cu alte patologii severe.

"Daca pana acum, acesti bolnavi se pierdeau, a inceput sa creasca numarul urgentelor, ajungandu-se astfel in situatia ca specialistii in chirurgie cardiovasculara sa trateze semnficativ mai multe cazuri, mult mai grele, insa cu personal si fonduri insuficiente", a declarat prof. dr. Vlad Anton Iliescu, presedintele Societatii Romane de Chirurgie Cardiovasculara.

Garda la domiciliu, asigurata de o echipa multidisciplinara

O consecinta este "garda la domiciliu", formata din chirurgi, tehnicieni de circulatie extracorporala, anestezisti si asistente, care vin de acasa, neplatiti, in timpul lor liber, pentru a opera un pacient, deoarece personalul este insuficient.

In plan stiintific, Congresul SRCCV 2012 a urmarit dezbaterea problemelor cu care se confrunta in mod curent chirurgul cardiovascular in mai multe domenii, tematica fiind una cuprinzatoare. Astfel, au fost vizate actualitatile in tratamentul bolnavului coronarian, precum si abordarea pacientului valvular si a celui vascular. Legat de tratament, au fost aduse in discutie metodele moderne de terapie, tratamentul concertat, dar au existat si discutii referitoare la abordarea multidisciplinara a pacientului cardiac.

Manifestarea medicala a promovat interdiscilinaritatea si schimbul de idei intre medici de familie, cardiologi, cardiologi interventionisti, specialisti in anestezie-terapie intensiva si chirurgi.

"Scopul reuniunii a fost acela de a crea oportunitatea ca fiecare specialist, pornind de la concepte unanim acceptate sau altele controversate, sa-si prezinte argumentele si directiile de dezvoltare viitoare, bazandu-se pe propria experienta si pe cea a centrului din care provine; valoarea invitatilor din tara si strainatate reprezinta garantia atingerii acestui scop la un nivel profesional inalt. Nu doresc sa fac nominalizari dintre invitati, deoarece o lista exhaustiva ar fi prea lunga, iar o selectie, nedreapta", a conchis presedintele Societatii Romane de Chirurgie Cardiovasculara.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Problemele-actuale-din-chirurgia-cardiaca_-abordate-la-Congresul-SRCCV-2012_17728/

lauff lautf laurf