Imprimare

Ministerul Sanatatii vrea sa construiasca opt spitale regionale de urgenta

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In strategia Ministerului Sanatatii este inclusa si construirea a opt spitale regionale de urgenta, anunta Agerpres. In prezent, institutia studiaza doua posibilitati de finantare, mai precis fondurile europene si accesarea unor fonduri de investitii internationale.

"Este in strategia Ministerului Sanatatii de a face cele opt spitale de urgenta, avem acum doua solutii de finantare. Una este pe fonduri structurale, incepand cu 2014, pentru ca facem toate demersurile necesare ca sanatatea sa intre pe fonduri structurale, nu cum a fost pana in prezent. Si a doua solutie, care ar fi mai rapida, trebuie sa vedem ce presupune aceasta, este utilizarea unor fonduri internationale de investitii, care vin, investesc, construiesc spitalul si il inchiriaza Ministerului Sanatatii. In felul acesta, efortul financiar bugetar al statului este mult mai redus si rapiditatea cu care am putea rezolva problema este mult mai mare", a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii.

Achizitie de aparatura specializata in spitale

Totodata, Ministerul Sanatatii intentioneaza sa achizitioneze aparatura specializata printr-un acord-cadru, drept pentru care se face o evaluare a aparaturii performante existente in spitalele din tara.

"In momentul de fata se face aceasta evaluare, am colectat informatiile din tara si se prelucreaza datele, atat pentru computer tomograf, cat si pentru RMN si aparate Roentgen, de asemenea si pentru aparate pentru anestezie si terapie intensiva. Intentionam sa facem o evaluare si sa etapizam, in vederea unei licitatii pe acord-cadru, pe o perioada de doi sau trei ani, de asa maniera incat sa acoperim nevoia de aparatura", a continuat ministrul Cepoi.

In ceea ce priveste externalizarea serviciilor medicale, ea se va putea face doar acolo unde nu exista aceste servicii si ca backup, in situatia in care exista un singur aparat, iar acesta se poate defecta.

Program de completare a programului de urgenta in sectiile din spitale

In spitalele din Romania nu intotdeauna exista toate resursele necesare pentru finalizarea unui caz de politrauma, iar din acest motiv Ministerul Sanatatii lucreaza la un program de completare a programului de urgenta in sectiile din spitale, a anuntat, vineri, la Targu Mures, ministrul Vasile Cepoi. 

"Exista inca deficiente in modul de utilizare a banilor, iar problemele pe care le-am discutat astazi aici se refera la faptul ca pacientul aflat in urgenta ajunge in Unitatea de Primire Urgente, este stabilizat, dupa care trebuie sa fie finalizat intr-o sectie din spital, in general intr-o sectie de chirurgie. Noi ne referim in general la politrauma, la pacientul cu afectiuni multiple, care necesita o interventie complexa a unei comisii de medici, daca vreti, o structura mai complicata. Problemele care s-au identificat sunt acelea ca, in spital, nu intotdeauna exista toate resursele necesare pentru finalizarea unui astfel de caz", a explicat ministrul. 

Salt major in medicina de urgenta in ultimii ani

Subsecretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a aratat la randul sau ca pe partea de interventii si partea de primiri-urgente in Romania s-a facut un salt major in ultimii ani, printr-o continuitate si printr-o politica si o strategie foarte bine definita.

"Deci putem sa spunem ca suntem comparabili cu altii, ca si realizare in cadrul sistemului mai avem mult de lucru si pe resursele umane si anumite infrastructuri, sa zicem, si precum se intampla aici in Mures pe noua Unitate de Primiri Urgente si cu dotarile si cu tot, dar stam mult mai bine decat in alte parti in sistem. Continuitatea ne-a permis, totusi, sa mentinem un nivel, sa asiguram o capacitate a sistemului de urgenta care functioneaza si care, normal, ca orice sistem, nimic nu e perfect, inca mai este mult de perfectat si mult de lucrat', a subliniat Raed Arafat.

Ministrul Sanatatii si subsecretarul de stat Raed Arafat au participat vineri la Targu Mures la editia a IV-a a Conferintei Nationale Excelenta in sistemul medical de urgenta in spitalele din Romania, organizata de Fundatia Amfiteatru si EuRoComunitatea Medicala.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ministerul-Sanatatii-vrea-sa-construiasca-opt-spitale-regionale-de-urgenta_17725/

lauff lautf laurf