Imprimare

Se cauta solutii pentru imbunatatirea asistentei medicale de urgenta in spitale

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii specialisti, reprezentantii Ministerului Sanatatii, ai Ministerului Educatiei si cei ai Guvernului au facut o analiza realista a situatiei in care se gaseste asistenta medicala de urgenta in spitalele din Romania. Totodata, ei au incercat sa identifice si solutii care sa permita tratarea la standarde optime a cazului de urgenta, si in special a politraumatismului, si dupa momentul ajungerii lui la spital.

“Urgentelor in spital nu li s-a acordat pana acum suficienta atentie. Sunt o serie de probleme care fac ca investitiile care s-au facut in prespital sa nu fie finalizate corespunzator”, a declarat dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii, in cadrul conferintei nationale “Excelenta in sistemul medical de urgenta in spitalele din Romania”, organizata in perioada 20-22 septembrie, la Targu-Mures.

Problemele cu care se confrunta asistenta medicala de urgenta in spital, pornesc de la subfinantare, lipsa platoului tehnic si de personal, si pana la insuficienta organizare si comunicare in cadrul sistemului.

“Avem un ceas, din care doar bratara este elvetiana. Suntem intr-o situatie grava, atat pentru medici, dar mai ales pentru pacienti. Iar politrauma ridica probleme mai mari decat alte cazuri aduse in Urgente, cu o evolutie imprevizibila si cu un timp de spitalizare indelungat”, a explicat prof. dr. Mircea Beuran, coordonatorul conferintei si seful Clinicii de Chirurgie de la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti.

Prezent la dezbatere, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat, a dat exemplul terapiei intensive (ATI), cu o capacitate incorect calculata la noi: “Trebuie sa fie un program consistent, de dezvoltare continua. De exemplu, asa cum facem investitii periodice cu ambulantele, asa ar trebui sa procedam si cu sectiile de ATI in ceea ce priveste dotarile cu aparatura”.

“Am inteles chiar si eu, care nu sunt un specialist, ca degeaba masina salvarii aduce cazul de urgenta rapid si in bune conditii la spital, daca aici medicii nu au cum sa-i ofere tratamentul corespunzator”, a marturisit prim-ministrul Victor Ponta, in cadrul manifestarii.

Masura pe termen scurt: reconsiderarea modului de decontare a cazului de urgenta in spital

Specialistii prezenti la conferinta au propus o serie de masuri pentru rezolvarea situatiei urgentelor in spital, concomitent cu continuarea dezvoltarii asistentei de urgenta prespital, care a atins in ultimii ani standarde europene. Astfel, obiectivul pe termen scurt s-a admis a fi reconsiderarea modului de decontare a cazului de urgenta in spital.

Pe termen s-a propus dezvoltarea protocoalelor diagnostico-terapeutice care vizeaza urgenta in spital, iar pe termen lung – crearea unor centre regionale performante de urgenta si politrauma catre care sa fie directionate cazurile grave.

Propunerile urmeaza sa fie discutate in amanunt, dupa care ele vor fi inmanate ministrului sanatatii si premierului Romaniei, care a declarat ca isi doreste sa fie intocmit un plan de dezvoltare care sa permita realizarea de schimbari sustenabile, plan pe care il va sprijini.

Conferinta Nationala “Excelenta in sistemul medical de urgenta in spitalele din Romania” este cea de a patra organizata anul acesta de Fundatia Amfiteatru si de revista EuRoComunitatea medicala, sub egida „Amfiteatrul de sanatate”, in parteneriat cu Societatea Romana de Chirurgie de Urgenta si Traumatologie (SRCUT) si Ministerul Sanatatii.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Se-cauta-solutii-pentru-imbunatatirea-asistentei-medicale-de-urgenta-in-spitale_17731/

lauff lautf laurf