Imprimare

Intarzierea in reanimarea nou-nascutului inseamna sechele neurologice grave

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Procentual, 10% dintre nasterile din Romania nu sunt normale, ci au o anumita patologie pentru care este necesara interventia medicului. Astfel, sustin specialistii, o echipa bine instruita dar si foarte bine inchegata este esentiala pentru ca bebelusul respectiv sa se dezvolte normal.

"In neonatologie, rolul medicului si al asistentei este foarte bine stabilit. Acestia trebuie sa detina aceleasi notiuni pentru ca echipa sa aiba cele mai bune rezultate. De aceasta echipa depinde calitatea vietii individului mai tarziu, pentru ca orice intarziere in reanimarea nou nascutului inseamna sechele neurologice grave. Exista si incidente la nastere", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Maria Stamatin, directorul medical al maternitatii Cuza Voda din Iasi.

Un astfel de incident a avut loc azi in judetul Teleorman, iar parintii au depus o plangere la Colegiul Medicilor din teritoriu. In cazul in care va fi demarata o ancheta, aceasta va avea in centru decesul unui bebelus al carui craniu ar fi fost perforat cu forcepsul de catre medicul care a asistat nasterea. Pe de alta parte, dr. Alina Stanescu sustine ca tragdia a avut loc din cauza mamei care nu a cooperat cu personalul medical.

"Femeia a cedat psihic si nu a mai cooperat cu noi. N-a ai putut sa impinga copilul, iar noi aveam de luat o decizie. Prioritar este sa salvam mama", a declarat dr. Stanescu, citata de Mediafax.

Toate maternitatile, indiferent de nivel, au echipament de reanimare imediata

In momentul de fata, maternitatile de nivel I din tara ingrijesc doar sarcini normale, maternitatile de nivel II ingrijesc si copii prematuri de pana la 34 de saptamani de gestatie si care au patologii usoare, in timp ce cazurile grave ajung la maternitatile de nivel III precum Maternitatea Cuza Voda din Iasi si Maternitatea Polizu din Capitala.

"Toata lumea are echipament de reanimare imediata. Nu exista maternitate in tara asta unde nou nascutul sa nu poata fi reanimat si stabilizat imediat", a completat medicul pediatru de la Iasi.

Aceasta a explicat pentru PaginaMedicala.ro ca pregatirea personalului din neonatologie este foarte importanta. Totodata, cursurile de reanimare au loc de mai multe ori pe an. In schimb, formarea unei asistente medicale care sa lucreze intr-o sectie de terapie intensiva in domeniul neonatologiei dureaza cam trei-patru ani.

"Necazul este ca dupa cei trei-patru ani devine buna si pleaca, pentru ca salariile in Romania sunt cum sunt. Si nu doar asistentele castiga putin, ci asa este si cazul medicilor. Nu e o diferenta foarte mare intre ele", a tinut sa sublinieze prof. dr. Stamatin.

Sistem de telemedicina intre Maternitatea Cuza Voda si cea din Chisinau 

Maternitatea in care lucreaza prorectorul UMF Iasi colaboreaza prin intermediul telemedicinei cu Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului din Chisinau.

"Schimburile de experienta intre Iasi si Chisinau sunt extrem de frecvente. In fiecare zi avem cate un caz si il discutam. Trebuie sa recunosc ca cei de la Chisinau sunt mult mai deschisi decat suntem noi. Noua parca ne e jena sa recunoastem cand nu stim ceva", a completat pediatrul.

Medicul spune ca ar trebui construit un sistem de telemedicina intre maternitatile de nivel I si II si cele de nivel III, astfel incat medicii care lucreaza in spitalele mari sa isi poata aduce contributia la cazurile cele mai dificile, cum a fost cel de azi de la Spitalul Caritas din Rosiori de Vede.

Conform Raportului de activitate pe 2011 intocmit de Comisia Superioara de Disciplina a Colegiului Medicilor din Romania, doar in anul precedent au fost anchetate 24 de cauze ale unor medici specialisti in obstetrica-ginecologie. Trei medici au primit avertisment, unuia i-a fost retrasa calitatea de membru in CMR, in timp ce 20 nu au primit niciun fel de sanctiune din partea Comisiei. Cele trei cauze din domeniul neonatologiei care au ajuns pe masa Comisiei Superioare de Disciplina din CMR au scapat, de asemenea, fara vreo sanctiune.

Romania - cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din UE

Mortalitatea infantila in Romania (11 la 1000 de nascuti vii) si mortalitatea materna (13,52 decese materne la 100.000 nascuti vii) au cele mai ridicate valori din Uniunea Europeana, arata statisticile Eurostat din anul 2010.

Potrivit raportului Inechitati in sistemul de sanatate romanesc, dat publicitatii de Colegiul Medicilor din Romania in 2011, mortalitatea infantila a prezentat o evolutie descendenta pe parcursul ultimelor doua decenii, de la 29,8%0 in 1990 la 18,6%0 in 2000, ajungand la 11%0 in 2008. Pentru anul 2007, rata mortalitatii infantile a inregistrat variatii mari intre regiuni (coeficientul de variatie este de 97,2%). Regiunea Nord-Est inregistreaza cea mai mare valoare a acestui indicator (14,2%0), comparativ cu media nationala (12%0). in 2008, s‐au inregistrat 10,97 decese sub 1 an la 1000 de nascuti vii.

In plus, mortalitatea la copii pana la 5 ani este de 13/1000 locuitori, situand Romania pe ultimul loc in randul tarilor UE27, si foarte aproape de media regiunii OMS Europa (14/1000 locuitori). In Romania, peste 40% din decesele sub 5 ani sunt datorate unor cauze evitabile.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Intarzierea-in-reanimarea-nou-nascutului-inseamna-sechele-neurologice-grave_17735/

lauff lautf laurf