Imprimare

Ponta, vizavi de UMF Targu-Mures: Nu este o idee buna si nu trebuie sa existe facultati separate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Premierul Victor Ponta sustine ca nu este o idee buna si nu trebuie sa existe facultati separate. Problemele aparute la Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures ar avea ca punct de plecare Legea educatiei, care ar putea fi modificata, a mai declarat Ponta, informeaza Agerpres.

"Am dorit sa fiu prezent aici alaturi de ministrul Educatiei, sarcina principala evident apartine ministrului Educatiei, pentru a discuta cu conducerea si cadrele didactice din cadrul UMF Targu Mures. Solutia legala, corecta si echitabila prin care aceasta universitate de mare prestigiu sa-si desfasoare activitatea in mod normal, in interesul studentilor in primul rand, in interesul celor care vor beneficia de viitorii medici si intr-un final doar in interesul cadrelor didactice. Din punctul meu de vedere, si am spus lucrul acesta si cand eram in opozitie, il spun cu atat mai mult acum cand sunt la conducerea Guvernului, nu este o idee buna si nu trebuie sa avem facultati separate. [...] Conform legii, si universitatea de aici va functiona ca celelalte universitati, conform prevederilor din Legea educatiei, in acelasi timp insa si universitatea de aici, ca si toate universitatile din tara sunt afectate de acele prevederi aberante cuprinse in urma cu un si jumatate sau aproape doi ani in legea educatiei, prevederi care impiedica de fapt promovarea unor noi cadre didactice", a explicat Victor Ponta.

In opinia premierului, in toate universitatile romanesti au loc probleme "din cauza unei legi negandite si unei legi promovate de un ministru si de oameni care habar nu au cum functioneaza invatamantul universitar in toata tara si la Bucuresti, Cluj, Iasi".

"De un an si jumatate nu mai promoveaza profesori tineri pentru ca au fost puse conditii de asa natura incat sa nu le indeplineasca nimeni. [...] Este valabil la orice universitate din tara. Posturile au fost blocate si avansarile in grade didactice si in posturi didactice sunt imposibile in acest moment. Daca mai putem anul acesta (sa schimbam Legea educatiei, n. red.), foarte bine, dar orice schimbare va intra de anul viitor", a subliniat Victor Ponta.

Pentru universitatile multiculturale Legea educatiei prevede includerea in carta a modului in care sunt alesi membrii Senatului si ai celorlalte structuri si ca problema a capatat conotatii politice. "Cred ca aceasta problema a fost dusa la un nivel politic si la un nivel de decizie la Bucuresti, iar lucrurile nu au putut sa mearga decat in mai rau, nu in mai bine", a spus Ponta.

Premierul a precizat ca nu el este cel care va decide in problema UMF Targu Mures, dar a venit sa dea un semnal ca asteapta din partea cadrelor didactice, si romani si maghiari, sa aplice legea si sa munceasca impreuna in interesul studentilor.

Targu Mures merita o universitate de elita

Totodata, premierul a precizat ca Targu Mures merita o universitate de elita, asa cum are in prezent un spital si o unitate de primiri urgente.

"Am zis ca vin la UPU de la Targu Mures, dar vreau sa rezolv si problema Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF). Aseara tarziu, doamna ministru (Ecaterina Andronescu, n. red), cu domnul ministru Cepoi, cu reprezentantii Universitatii, romani, maghiari, au stat foarte mult la masa si mi-as dori sa cred ca s-au facut pasi inainte, pentru ca Targu Mures merita, pentru romani, pentru maghiari, o universitate de elita, asa cum are in acest moment un spital si o unitate de primire de urgenta. Vreau sa cred ca intelepciunea celor care lucreaza in domeniu este mult mai mare decat a politicienilor. Plec de la Targu Mures cu gandul ca aveti cea mai moderna unitate de primire de urgenta, aveti un spital care trebuie dezvoltat in continuare si veti avea in continuare o UMF care va face mandrie orasului si tarii", a declarat primul ministru la inaugurarea noii Unitati de Primire Urgenta de la Targu Mures.

La discutiile de la Targu Mures care continua vineri seara participa ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, precum si cadrele didactice romane si maghiare de la UMF.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ponta_-vizavi-de-UMF-Targu-Mures_-_Nu-este-o-idee-buna-si-nu-trebuie-sa-existe-facultati-separate__17734/

lauff lautf laurf