Imprimare

UPU-SMURD Targu-Mures, un exemplu pentru alte unitati spitalicesti

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Noua Unitate de Primiri Urgente - SMURD Targu Mures a fost inaugurata weekendul trecut. Doctorul Raed Arafat, considerat parintele SMURD, a aratat ca deschiderea noului centru UPU-SMURD este "o schimbare radicala in sistemul de urgenta din Targu Mures", relateaza Agerpres.

"Ne mutam in casa noua pentru pacienti, nu pentru noi", a spus Arafat, care a precizat ca aceasta este o investitie a Ministerului Sanatatii, aprobata in 2008, si inceputa in 2011.

"Este modernizarea parterului spitalului, a curtii interioare si interiorul. [...] Investitia a fost facuta de Ministerul Sanatatii prin Programul Bancii Mondiale, din economii facute pe programul de urgenta. [...]. Costul investitiei, cu echipamente cu tot - si aici vorbim inclusiv de Computer Tomograf, Roentgen, exact dupa standardele care sunt afara - este de 3.020.000 euro. Vorbim de un spatiu de 2.500 mp, plus un subsol care are depozite", a explicat dr. Raed Arafat.

Potrivit acestuia la noua unitate de primiri-urgente vor lucra 30 de medici si medici rezidenti si, de asemenea, in UPU va fi inclusa si urgenta pediatrica in cadrul careia vor activa sase medici pediatri. ''UPU cuprinde si urgenta pediatrica. Asta inseamna ca pe langa ce vedem zilnic, 150-180 de bolnavi, vor mai veni alti 80 de bolnavi. Exista sase medici pediatri care impreuna cu medicii de urgenta vor rezolva problema urgentei pediatrice, un sector special in cadrul urgentei'', a precizat Raed Arafat.

Ponta: programul de achizitionare de elicoptere pentru SMURD va continua si in 2013

Prezent la manifestare, premierul Victor Ponta a declarat ca programul de achizitionare de elicoptere pentru SMURD va continua si anul viitor. "Sunt convins ca, daca vrem sa facem ceva cu adevarat bun, trebuie sa investim in toate segmentele, pentru ca altfel, daca ne oprim doar la un anumit moment, vom pierde vieti omenesti si vom pierde eforturile extraordinare pe care le fac cei din sistemul de urgenta. [...] Ieri, inainte de a veni la Targu Mures m-am oprit la Ghimbav, la Brasov, am discutat cu reprezentantii Eurocopter si am confirmat faptul ca programul inceput, de achizitionare de elicoptere pentru SMURD va continua si anul viitor, vom avea elicoptere si pentru celelalte centre, asa cum Ministerul Sanatatii a hotarat", a precizat Ponta.

Primul-ministru a mai adaugat ca doreste sa creada ca, anul viitor, pe baza unei noi legi, "mai corecte, mai functionale si a unei finantari mai bune a sistemului de sanatate, proiectele extraordinare incepute pot sa continue": "O sa fiu bucuros daca alti prim-ministri dupa mine vor inaugura ceea ce incepem noi anul acesta si anul viitor. Pana la urma sunt realizari ale noastre ca tara, ale sistemului medical si trebuie sa ne mandrim cu totii, indiferent daca am contribuit mai mult sau mai putin".

Programul de infiintare a UPU-SMURD de la Targu Mures trebuie continuat. Sunt necesare mai multe astfel de centre si in alte orase ale tarii, cel putin la nivel regional.

"Aceasta unitate de primiri-urgente cred ca ar face invidios orice cetatean al UE. O mandrie pentru Romania, ca tara, si o mandrie pentru Targu Mures, pentru toti cei care au pus umarul la constructia acestei unitati. Efortul autoritatilor publice face ca eu sa inaugurez o realizare la care nu am avut o mare participare. Probabil ca altii vor inaugura lucrurile pe care le incepem noi [...] Acest program trebuie continuat.
[...] Targu Mures merita aceasta unitate de primiri urgente si in mod sigur trebuie sa avem si in alte orase ale tarii, si poate vom reusi macar ca la nivel regional, in fiecare regiune, sa avem un asemenea centru, fie ca vorbim de Bucuresti, Iasi, Timisoara, Constanta. E vorba de salvarea de vieti omenesti, de a oferi medicilor si asistentilor conditii de munca la nivelul pe care il merita si de a arata ca exista un domeniu in Romania in care suntem cu adevarat la nivelul cel mai inalt", a explicat premierul.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/UPU-SMURD-Targu-Mures_-un-exemplu-pentru-alte-unitati-spitalicesti_17737/

lauff lautf laurf