Laparoscopia poate fi utilizata in absolut toate interventiile ginecologice
Chirurgia laparoscopica reprezinta viitorul interventiilor chirurgicale, sustin medicii specialisti. Laparoscopia poate fi utilizata in absolut toate interventiile chirurgicale din domeniul ginecologiei si exista centre puternice in acest sens in Bucuresti, Cluj, Timisoara si Iasi. Tinerii medici romani au posibilitatea sa practice aceasta tehnica si sunt incurajati sa o faca de catre reprezentantii Societatii Romane de Chirurgie Minim Invaziva in Ginecologie (SRCMIG).
"Chirurgia minim invaziva inseamna spitalizare mai redusa, diagnostic precoce, conduita silentioasa netrumatizanta somatic, inseamna un beneficiu net in favoarea bolnavului", considera prof.dr. Florin Stamatin, presedintele Societatii Romane de Ginecologie.
In opinia prof.dr. Gabriel Banceanu, presedintele onorific al Societatii Romane de Ginecologie, tehnicile minim invazive slujesc scopului cel mai important al medicinei si anume acela de a face pacientul sa sufere cat mai putin si sa se recupereze cat mai repede.
"Aceasta metoda chirurgicala, care necesita o tehnologie deosebita si o pregatire indelungata creaza pacientului conditii deosebite: suferinta este mult mai mica, iar recuperarea este mult mai rapida. Ceea ce trebuie sa inteleaga guvernantii este ca daca la inceput investitia este foarte mare, beneficiile, atat din punct de vedere al starii de sanatate, cat si economice se compenseaza si se ajunge la profit intr-un timp relativ scurt", a explicat prof.dr. Gabriel Banceanu.
Tinerii medici care practica laparoscopia au nevoie, pe langa pregatirea de specialitate, si de cursuri prin care sa demonstreze ca manuiesc bine instrumentarul laparoscopic. Astfel, sunt necesare traininguri, dar si programe de dotare cu paratura necesara, lucru pe care Ministerul Sanatatii l-a inteles, facand cativa pasi in acest sens.
"Un pas in '95 si un pas anul trecut, cand intreaga retea de asistenta sanitara din Romania a fost dotata cu 45 de truse de chirurgie, dintre care 22 sunt de nivel inalt", a explicat conf.univ.dr. Nicolae Suciu, presedinte executiv SRCMIG, aduagand ca practica robotica ramane o provocare care inseamna costuri ridicate.
Tehnicile minim invazive se utilizeaza sub 1% in afectiunile ginecologice, iar specialistii romani doresc sa creasca acest procent. "Ceea ce este mai important este ca Romania pleaca mult de deasupra liniei zero in acest moment, ramand ca prin extinderea acestor programe si acestor metode sa se ajunga ca 75%-80% din interventiile chirurgicale in obstetrica-ginecologie sa se fac aprin aceasta tehnica", a mai aduagat prof. Banceanu.
Laparoscopia - introdusa in Romania in anii '90
Chirurgia laparoscopica a fost introdusa in tara noastra inca din anii '90, iar progresele specialistilor romani in acest domeniu se vad, inclusiv pe plan international. Spre deosebire de tara noastra, in Statele Unite ale Americii, metodele minim invazive sunt folosite in procent de 15%, iar specialistii romani spera sa ne ridicam si noi la standardele internationale.
Ceea ce este nou si mai putin implementat il reprezinta domeniul chirurgiei robotice. "Problema care ramane deocamdata pentru noi o reprezinta costurile aparaturii pentru ca un robot costa pana la doua milioane de euro. Insa, trebuie sa spun cu mandrie ca in Roamnia exista trei roboti care au adus beneficiu enorm medicinei romanesti si recunoasterii capacitatii medicilor romani", a explicat prof.dr. Florin Stamatin, presedintele Societatii Romane de Ginecologie.
Cei trei roboti sunt la Institutul Clinic Fundeni din Capitala, la Spitalul Clinic Universitar de Urgenta Floreasca si la Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro