Imprimare

Pachetul de servicii de baza, in Contractul-cadru din 2013

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Contractul cadru pe anul 2013 va contine si prima forma modificata a pachetului de servicii de baza de care va beneficia un asigurat in urma contributiei la fondul de asigurari de sanatate.

"Lucram la acest pachet care va fi definit astfel incat sa putem reduce, pana la eliminare, listele de asteptare pentru tratamentul bolnavilor oncologici sau de diabet. Vom elimina, insa, de la compensare, medicamentele neesentiale, ieftine, cu valoare pana in 10 lei, ca de exemplu expectorantele, deoarece acestea pot fi sustinute de asigurat, dar costa fondul de sanatate aproape 20 milioane de euro anual", a declarat ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi, in cadrul unei dezbateri pe marginea legii sanatatii.

Ministrul a explicat ca pachetul de baza va raspunde unei intrebari esentiale si anume pentru ce risc se va asigura un cetatean, pentru cel minor sau pentru cel major. Totodata, dr. Cepoi s-a aratat ingrijorat de lipsa de interes a opiniei publice, a asociatiilor profesionale si a celor de pacienti vis-a-vis de proiectul noii legi a sanatatii.

Legea sanatatii va intra in dezbatere parlamentara in decembrie

Pe de alta parte, presedintele Colegiului Medicilor din Romania sustine ca un draft al pachetului de baza ar putea fi finalizat abia la sfarsitul acestei toamne, procesul fiind unul laborios.

Proiectul legii sanatatii urmeaza sa intre in dezbatere parlamentara in decembrie 2012, dupa cum arata un comunicat de presa dat publicitatii de MS.

"Avem foarte putine propuneri la proiectul pus in dezbatere. Propunerile pe care le putem lua in consideratie sunt de forma si nu de fond. Avem si propuneri care nu au legatura cu Sanatatea, ca de exemplu cererea de desfiintare a Institutului Cultural Roman", a precizat ministrul.

Potrivit Mediafax, sistemul de asigurari de sanatate de la noi din tara deconteaza foarte putin pentru foarte multi. Prin noua lege se doreste acoperirea serviciilor care costa foarte mult, astfel incat sa nu mai existe liste de asteptare la boli precum diabetul sau cancerul.

Asigurarea facultativa asigura serviciile unui anumit medic

In plus, sustine dr. Cepoi, pacientii care vor dori sa beneficieze de serviciile unui anumit medic, vor plati pentru acest lucru din asigurarea facultativa.

"Oamenii vor putea, chiar daca sunt la societate mutuala sau la furnizor, sa mearga la orice unitate medicala. Dar, daca vreau sa ma opereze profesorul X din SUA sau Romania, platesc facultativ, de la 1 ianuarie. Nu stiu pana unde va cobori acest pachet de servicii, inca nu am ajuns la calcul", a spus Cepoi, citat de Mediafax.

Una dintre marile schimbari din proiectul legii sanatatii vizeaza sistemul asigurarilor de sanatate. De altfel, si in proiectul de lege retras la inceputul acestui an, cele mai multe controverse au fost starnite de acelasi capitol.

Va reamintim ca din cele peste 40 de case de asigurari existente la ora actuala, vor ramane intre 8 si 10. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate isi va schimba denumirea in Autoritatea Nationala de Reglementare a Asigurarilor Obligatorii de Sanatate (ANRAOS) si va avea rolul de a controla ce se intampla cu banii colectati de mutuale.

Legea sanatatii, mai importanta decat Constitutia pentru pacientii romani

Reprezentantii pacientilor sustin ca aceasta masura este una greu de pus in practica desi, conform proiectului de lege al sanatatii, schimbarile ar urma sa aiba loc treptat, pana in anul 2015.

"Noi nu suntem impotriva competitiei intre asigurarile publice si cele private, atata timp cat nu se va ajunge la un monopol pe servicii al caselor private, in detrimentul pacientilor. Trebuie tinut cont de faptul ca unii pacienti cronici merg la medic si de trei ori pe luna, iar a plati o suma fixa de fiecare data este greu de suportat. Pentru noi, legea sanatatii este mai importanta decat Constitutia Romaniei", a declarat pentru PaginaMedicala.ro Gheorghe Tache, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC).

Proiectul de lege al sanatatii propune un model care sa creasca baza de colectare a contributiilor de asigurari de sanatate. Alte masuri propuse de proiectul de act normativ sunt desfiintarea monopolului CNAS, stagnarea contributiei la sanatate la nivelul actual si posibilitatea asiguratilor de a incheia si asigurari facultative de sanatate.

In prima parte a acestui an, Ministerul Sanatatii a derulat o serie de intalniri cu reprezentantii organizatiilor ce activeaza in sanatate.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Pachetul-de-servicii-de-baza_-in-Contractul-cadru-din-2013_17738/

lauff lautf laurf