Imprimare

Reprezentantii CFSMR, dezamagiti de ministrul Sanatatii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Reprezentantii Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din Romania se arata dezamagiti de declaratiile ministrului Sanatatii privind lipsa de interes a asociatiilor profesionale si de pacienti si a sindicatelor fata de noua Lege a Sanatatii.

"Domnul ministru dezinformeaza opinia publica. Domnia sa stie foarte bine ca federatia noastra a luat atitudine ferma impotriva prevederilor acestui proiect, pe probleme de fond, de numeroase ori in ultimul an.
Domnul ministru eludeaza cu buna stiinta toate propunerile noastre, tocmai datorita faptului ca ele sunt de fond si ca proiectul trebuie modificat esential", sustine intr-un comunicat de presa dr. Piroska Zagyva, presedintele interimar al CFSMR.

Afirmatiile sindicalistilor fac referire la declaratiile ministrului Cepoi dintr-un comunicat de presa al institutiei, difuzat pe 24 septembrie: "Ministrul Sanatatii s-a aratat ingrijorat de lipsa de interes a reprezentantilor opiniei publice, a asociatiilor profesionale si de pacienti, sindicatelor etc. fata de noua Lege a Sanatatii”.

Reprezentantii CFSMR mentioneaza ca dr. Vasile Cepoi cunostea pozitia Camerei "inca de pe vremea cand era doar Secretar de Stat in Guvernul Boc, si ulterior in Guvernul Ungureanu, inclusiv prin faptul ca CFSMR a facut o analiza a Programului de Guvernare Ungureanu inca din 13 Februarie 2012".

Propunerile reprezentantilor medicilor, vizavi de legea Sanatatii, expuse opiniei publice in repetate randuri, sunt urmatoarele:
- fondul de asigurari de sanatate trebuie sa fie separat de orice ingerinta a politicului, astfel si de orice legiferare a Parlamentului. Astfel, Proiectul trebuie modificat esential, pentru a scoate fondul de sub orice lege speciala votata in Parlalement, lege care conduce la introducerea fondului in bugetul consolidat al statului;
- casele de asigurari trebuie sa fie publice si independente, in sensul ca publicul care participa la fond sa le conduca (modelul german, francez, israelian, ceh etc). Astfel ca proiectul trebuie modificat esential pentru a genera acele case de asigurari care au fost propuse inca din 1993 de Guvernul Vacaroiu si votate cu unanimitate, in 1997 de Parlament sub forma Legii 145, a asigurarilor sociale de sanatate;
- nu este nevoie de o casa nationala sau agentie nationala de plati, care va trebui sa fie desfiintata. O structura cu un alt nume nu este necesara. Proiectul trebuie modificat esential pentru a permite caselor de asigurari publice independente sa organizeze o structura coordonatoare intercase, pe baza principiului subsidiaritatii (cel mai extins principiu in activitatea Uniunii Europeane) si nu o structura a statului centralizata;
- banii pentru asigurari nu trebuie sa intre in conturile Ministerului de Fiante (ANAF), ci trebuie sa intre direct in conturile caselor de sanatate. De aceea, proiectul trebuie schimbat esential, pentru a legifera dreptul caselor independente de a primi banii direct, precum s-a intimplat intre 1998 si 20011;
- dat fiind ca o casa publica independenta nu poate rezista economic cu doar 300000-600000 de cetateni (cat un judet mic/mediu), este necesar unificarea caselor judetene in case mai mari (eventual regionale sau pe regiuni de dezvoltare). Cercetari din Germania au sugerat necesitatea asocierii a circa 2 milioane de locuitori. Pentru Romania ar fi suficient 10 case publice (ca in Cehia – ca un exemplu de fosta tara cu sistem Semasco, precum a fost/este Romania).

Legea sanatatii va intra in dezbatere parlamentara in decembrie

Proiectul legii sanatatii urmeaza sa intre in dezbatere parlamentara in decembrie 2012, dupa cum arata un comunicat de presa dat publicitatii de MS. Pe de alta parte, presedintele Colegiului Medicilor din Romania sustine ca un draft al pachetului de baza ar putea fi finalizat abia la sfarsitul acestei toamne, procesul fiind unul laborios.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Reprezentantii-CFSMR_-dezamagiti-de-ministrul-Sanatatii_17745/

lauff lautf laurf