Imprimare

Primul medicament personalizat in melanomul metastatic, la dispozitia romanilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Melanomul ocupa 4% din totalitatea cancerelor de piele, insa nu trebuie ignorat deoarece poate provoca mai multa suferinta decat alte tumori cutanate. Singura sansa de vindecare in cazul aparitiei unui melanom malign este diagnosticarea in timp util si excizarea prompta a leziunii periculoase.

"Desi reprezinta un procent mic din totalitatea cancerelor de piele, aceste melanoame sunt raspunzatoare de pana la 75% din cazurile de deces cutanate. Sunt rare, raportat la alte forme de cancere cutanate, dar provoaca deces in proportie mult mai mare decat carcinomul bazocelular sau carcinomul spinocelular. Ceea ce este important este ca din momentul in care melanomul a metastazat, evolutia este progresiva spre deces, deci este important sa detectam boala in stadii precoce", sustine prof.dr. Rodica Cosgarea, seful Clinicii Dermatovenerologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Cluj si profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca.

Rata de supravietuire in cazurile deja metastazate scade sub 10 ani. In medie, numai unul din 4 pacienti cu melanom metastatic traieste inca un an dupa momentul diagnosticarii. Pentru jumatate din acesti pacienti au aparut si noi sperante terapeutice. Este vorba despre primul tratament personalizat, care atacata mutatia genetica BRAFV600. Medicii sustin ca raspunsul pacientilor la noua molecula este unul extraordinar.

"Raspunsul nu este numai imagistic, ci si clinic. Primul raspuns pe care il simte pacientul este ameliorarea simtomelor si renuntarea la tratamentul antalgic major. Motivul pentru care aceasta molecula a fost atat de rapid inregistrata in SUA si in Uniunea Europeana il reprezinta exact acest raspuns foarte bun al pacientilor la tratament", a declarat dr. Dana Stanculeanu, de la Institutul Oncologic Bucuresti, cu ocazia lansarii oficiale a medicamentului Zelboraf (vemurafenib), primul si singurul medicament personalizat destinat tratamentului melanomului metastatic.

Noua molecula, caracterizata de medici "mica, dar foarte potenta" a fost realizata in aproximativ sase ani, destul de repede comparativ cu dezvoltarea altor terapii, in special oncologice. Zelboraf a fost autorizat de catre FDA anul trecut, iar aprobarea pe piata europeaba a venit in februarie 2012.

Medicamentul se elibereaza numai pe baza unei prescriptii medicale si este destinat tratamentului pacientilor adulti cu melanom metastatic sau inoperabil, cu mutatia BRAFV600 pozitiva, cea mai agresiva forma a cancerului de piele. Aceasta mutatie reprezinta cauza declansarii bolii in cazul a 50% dintre pacientii diagnosticati cu melanom.

Mutatia proteinei BRAF V600 se diagnosticheaza prin intermediul unui test din tumora, disponibil si in tara noastra, acest pas fiind obligatoriu pentru selectarea pacientilor care pot beneficia de tratament cu Zelboraf (vemurafenib).

Medicamentul - primul progres major in tratamentul melanomului din ultimii 30 de ani

„Medicamentul este un exemplu excelent al beneficiilor pe care medicina personalizata le aduce pacientilor si medicilor. Cu alte cuvinte, tratam exact acei pacienti despre care stim ca vor raspunde la tratament”, a explicat dr. Dana Stanculeanu.

Si in opinia prof.dr. Cosgarea, noua molecula reprezinta un progres imens pentru pacienti, "avand in vedere ca in ultimii 30 de ani nu a existat nici un progres major in tratamentul melanomului".

Reprezentantii pacientilor considera o veste buna aparitia noului medicament care imbunatateste si prelungeste viata pacientilor cu melanom metastatic. "Ne bucuram ca acum ezista aceasta optiune tarpeutica, insa consideram ca este nevoie de includerea lui pe lista de medicamente compensate si asteptam ca autoritatile sa faca acest lucru cat mai repede pentru ca bolnavii cu cancer nu pot astepta prea mult", a marturisit Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Reprezentantii companiei farmaceutice sustin ca au depus deja dosarul pentru includerea medicamentului in lista produselor compensate. "Stim cu totii ca aceasta lista nu a mai fost actualizate de mai bien de patru ani. Speram ca lucrurile sa se miste si in acest sens, pentru ca pacientii sa beneficieze gratuit si compensat si de aceasta molecula", a precizat Dan Zamonea, director General Roche Romania, adaugand ca pretul de farmacie al medicamentului este de 10.000 RON pe cutie.

Un pacient are nevoie de patru cutii pe luna, ceea ce inseamna un cost lunar de 40.0000 RON.

Mortalitatea prin melanom, in crestere in toate tarile

O persoana moare din cauza melanomului la fiecare 12 minute, iar numarul deceselor orin aceasta afectiune este in crestere peste tot in lume. Cea mai mare incidenta este inregistrata in Australia. In Europa, mortalitatea cea mai mare este prezinta in Elvetia si in tarile nordice.

Tara noastra este incadrata in randul statelor cu morbiditate si mortalitate redusa. Din pacate, specialistii ne spun ca lucrurile nu sunt atat de roz cum par. Mai exact, la nivelul anului 2008, incidenta in Romania era de 4,17 la 100.000 de locuitori, iar mortalitatea figura la 1,49 la 100.000 de locuitori. Concret, statisticile arata ca in tara noastra sunt diagnosticate anual aproximativ 900 de cazuri de melanom.

"Nu trebuie sa credem intrutotul aceste cifre, pentru ca este vorba de niste date subevaluate. Pana acum nu s-a facut o inregistrare exacta a tuturor cazurilor noi, acest lucru se incearca acum si speram ca se va reusi mai mult decat inainte", a mai adaugat prof.dr. Rodica Cosgarea.

La nivel mondial, este preconizat ca numarul persoanelor diagnosticate cu melanom, din tarile dezvoltate, se va dubla in urmatorii 10 ani, de la 138.000 de cazuri pe an la 227.000 pana in 2019. In ceea ce priveste numarul deceselor inregistrate, medicii estimeaza ca acesta va ajunge in 2020 la cifra de 80.000, in conditiile in care in prezent este de 46.372.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Primul-medicament-personalizat-in-melanomul-metastatic_-la-dispozitia-romanilor_17749/

lauff lautf laurf