Imprimare

Si copiii cu autism au dreptul sa mearga la scoala

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Orice copil din tara noastra are dreptul la educatie, indiferent de etnie, statut social sau diferite afectiuni medicale. De asemenea, toti copiii au dreptul sa beneficieze in egala masura de avantajele unui sistem educational echitabil, performant si bine organizat. Nu ar trebui sa faca exceptie de la aceasta regula copiii care sunt diagnosticati cu diferite tulburari, cum ar fi tulburarile de spectru autist sau tulburarile hiperkinetice cu deficit de atentie (ADHD).

Din nefericire, sunt multi copii fie cu autism, fie cu ADHD, care nu sunt primiti in scolile publice romanesti, pe motiv ca ei trebuie inscrisi in unitati speciale de invatamant. Ei bine, atat medicii, cat si reprezentantii asociatiilor de pacienti sustin ca acesti copii pot sa urmeze cursurile unei scoli obisnuite. Ei au doar nevoie de ceva mai multa atentie.

“Integrarea in scoala este necesara si posibila, dar acest lucru presupune activitati suplimentare de pregatire, cu personal specializat in interventii specifice pentru copiii cu autism, care pot costa si peste 1000 Euro pe luna. Totodata, este absolut necesara informarea si formarea cadrelor didactice, care sunt inca nepregatite
sa primeasca elevi cu autism in clasele lor, dar si schimbarea mentalitatii parintilor celorlalti copii”, a declarat Andreea Sorescu, directorul executiv al Asociatiei Invingem Autismul.

In momentul de fata, in intreaga tara exista numai 190 de servicii specializate in cadrul carora sunt asistati un numar de 1.504 de copii si tineri cu autism, dintre care 1.328 beneficiaza de servicii de asistenta sociala. Societatea romaneasca ar trebui sa depuna mai mult efort pentru a-i ajuta pe micutii cu autism sa se dezvolte corecte. In plus, intr-o societate normala, fiecare copil, cu sau fara autism, trebuie sa poata merge la scoala.

15.000 de cazuri de TSA, estimate in Romania

La nivel international, unul din 100 de copii sunt afectati de autism. In tara noastra, specialistii estimeaza 15.000 cazuri, insa in evidenta Directiei Generale privind Protectia Copilului (DGPC) se afla doar 3.159 copii si tineri diagnosticati cu TSA.

Mai mult, medicii au ajuns sa evalueze si 20 de cazuri noi pe saptamana. Un exemplu in acest sens, il reprezinta Clinica de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din cadrul Spitalului Prof. Dr. „Alexandru Obregia”, unde medicii evalueaza intre 15 si 20 de cazuri noi pe saptamana, de la 20-25 de cazuri diagnosticate anual in anii '80-'90.

Autismul este o tulburare neurobiologica severa, care afecteaza comunicarea, relationarea si integrarea senzoriala a individului. Fara interventie, riscul este ca acea persoana sa ramana izolata toata viata si dependenta de sprijinul altei persoane.

"Ajuta un copil cu autism sa mearga la scoala!"

Un prim pas pe drumul care-i duce pe copiii cu autism la scoala il reprezinta campanie de strangere de fonduri prin SMS, lansata la sfarsitul saptamanii trecute de catre Asociatia Invingem Autismul si partenerii sai. Sub indemnul "Doneaza 2 Euro la sms 8842 si ajuta un copil cu autism sa mearga la scoala!", organizatorii campaniei si-au propus sa sensibilizeze publicul larg si sa contribuie decisiv la depasirea prejudecatilor, bariere reale in integrarea scolara si sociala a persoanelor cu autism.

Fondurile stranse in urma campaniei vor ajuta la pregatirea specializata pentru scoala a copiilor care beneficiaza de serviciile Centrului Invingem Autismul si la formarea a 100 de cadre didactice din tara, din gradinite si scoli de masa, in metode de predare pentru copiii cu autism.

Totodata, se doreste si sensibilizarea autoritatilor statului in a sprijini inclusiv financiar terapiile pentru persoanele cu autism. In acest sens, se va lansa o petitie online de strangere de semnaturi sustinute de FEDRA - Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist, din care Asociatia Invingem Autismul face parte.

Campania are loc in fiecare sambata, in Vitantis Shopping Center, pana pe 13 octombrie, dupa care se muta in Cluj si Iasi.

Cursa caritabila, pentru copiii cu autism din Prahova

La inceputul lunii septembrie, a fost organizata prima editie a competitiei Campina Open Mountain Bike. Un numar de 412 ciclisti profesionisti, amatori, juniori dar si copii au pedalat pe traseele montane, in cursa caritabila desfasurata sub sloganul “Race for Autism”. Costurile de organizare au fost acoperite din sponsorizari, iar suma stransa din taxa de participare va fi utilizata in beneficiul copiilor cu tulburare de spectru autist din judetul Prahova.

“Din fondurile obtinute in urma evenimentului Campina Open Mountain Bike ne propunem sa suplimentam serviciile unui Centru pentru persoanele cu autism din judetul Prahova, astfel incat copiii de pe lista de asteptare (acum in numar de 40) sa beneficieze cel putin de o evaluare initiala si un plan de interventie, iar parintii sa primeasca informatii de baza cu privire la programul de recuperare necesar copilului”, a declarat Adelaide Katerine Tarpan, director de Dezvoltare in cadrul Fundatiei Romanian Angel Appeal (RAA).

Suma stransa din taxele de participare a fost de 20.290 lei (echivalentul a 4410 euro).

Reamintim ca Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA) impreuna cu Asociatia Invingem Autismul au lansat in 2011 proiectul "Si ei trebuie sa aiba o sansa", prin care se urmareste instruirea medicilor de familie, a pediatrilor si a psihiatrilor in depistarea precoce a autismului. Din septembrie 2011, cand au fost demarate cursurile, s-au inscris deja 1.349 de medici, iar 516 medici le-au absolvit.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Si-copiii-cu-autism-au-dreptul-sa-mearga-la-scoala_17751/

lauff lautf laurf