Imprimare

Primul transplant cu celule stem mezenchinale din Europa Centrala si de Est, realizat

Adaugat in Stiri din domeniul medical

A fost realizat primul transplant cu celule stem mezenchinale din Europa Centrala si de Est. Celulele stem au fost pregatite de catre oamenii de stiinta ai grupului FamiCord care lucreaza in laboratoare situate in Romania, Ungaria, Spania si Polonia.

Ulterior, celulele au fost transplantate unui numar de patru pacienti, trei copii si un adult, in clinicile de transplant din Varsovia si Katowice. Acesta a fost primul caz de utilizare terapeutica a celulelor stem mezenchimale in Polonia si in Europa Centrala.

"A fost ultima sansa de tratament pentru acei pacienti. Inainte acestia au fost tratati cu medicamente utilizate in mod obisnuit in aceasta situatie, dar fara niciun succes. De aceea, dupa obtinerea aprobarii comitetului de bioetica, celulele stem au fost pregatite in laborator si apoi utilizate clinic", sustine dr. Dariusz Boruczkowski.

Inainte de transplant, viata pacientilor a fost amenintata din cauza bolii grefa vs gazda (GvHD), care este o complicatie frecventa dupa transplantul de maduva osoasa.

Celulele stem mezenchimale sunt celule nediferentiate care sunt capabile sa se auto-reinnoiasca si sa prolifereze. Ele pot fi izolate din cordonul ombilical (asa-numita Gelatina Wharton). Atat celulele stem mezenchimale cat si cele hematopoietice au o trasatura comuna - ele pot fi colectate si stocate numai o data in viata - la nastere. Recoltarea celule stem este o procedura simpla si sigura care poate salva viata in viitor.

Din grupul FamiCord face parte si prima banca romaneasca care a facut posibila in Romania recoltarea si stocarea de portiune de cordon cu izolare de celule stem mezenchimale. “Am venit inca de la inceput cu tehnologia de stocare concentrat de celule stem si stocarea in doua recipiente. Am ajuns in acest moment sa vorbim despre 10 transplanturi reusite la nivel de grup, iar astazi de prima utilizare de celule stem mezenchimale din Europa Centrala si de Est. Suntem in pregatiri si pentru primul transplant din Romania cu celule stem din sangele cordonului ombilical, existand o compatibilitate intre pacient si fratele acestuia de 90%. Speram sa putem realiza acest transplant cat mai repede, in Romania, realizand astfel o premiera pentru o banca romaneasca de celule stem”, Cristian Lacraru, director de marketing si comunicare Biogenis.

Banca privata de celule stem este partenera a Bancii de Celule Stem Poloneze inca din anul 2007, care acum doi ani a deschis un laborator de recoltare si stocare celule stem la Bucuresti.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Primul-transplant-cu-celule-stem-mezenchinale-din-Europa-Centrala-si-de-Est_-realizat_17758/

lauff lautf laurf