Imprimare

Procedura medicala in premiera in Romania: denervarea renala pentru pacientii cu HTA

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O echipa de medici interventionisti de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca impreuna cu prof. Karl Stangl de la Universitatea de Medicina din Berlin au realizat o procedura medicala in premiera in Romania, denervarea renala pe doi pacienti hipertensivi.

Noua metoda se adreseaza pacientilor cu hipertensiune arteriala rezistenta, care nu raspund la tratament (cel putin trei medicamente, din care unul sa fie diuretic).

"Pentru acest tip de pacienti s-a descoperit, nu de multa vreme, o alta metoda, de data aceasta fara medicamente. Este vorba de o metoda interventionala de interceptare a terminatiilor nervoase in jurul arterei renale", a declarat prof. dr. Maria Dorobantu, sefa clinicii de Cardiologie din Spitalul Floreasca.

Profesorul invitat a efectuat procedura alaturi de doctorii Rodica Niculescu si Lucian Calmac, ambii interventionisti in cadrul unitatii sanitare bucurestene.

"Metoda a fost facuta pentru prima oara in 2007. Rezultatele au aratat cat este de mare beneficiul bolnavului. Aceasta nu este o metoda care sa vindece hipertensiunea arteriala, dar are avantajul de scadere a valorilor tensiunii arteriale al pacientilor care nu raspund la o parte din medicamente si permite reducerea medicamentelor in timp, efectele fiind indefinite in timp legate de eficacitatea metodei. Si mai are un rol, regleaza metabolismul glucidic intr-o anumita masura", a declarat prof. dr. Daniela Bartos, sefa Clinicii de Medicina Interna de la Spitalul Floreasca.

Costurile unei astfel de interventii sunt ridicate, ajungand la peste 6.000 de euro.

Potrivit prof. Maria Dorobantu, presedinta Societatii Romane de Hipertensiune, patru din sase romani sufera de HTA. Aproximativ 26% dintre acestia ar putea beneficia de noua metoda interventionala.

Stire in curs de actualizare

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Procedura-medicala-in-premiera-in-Romania_-denervarea-renala-pentru-pacientii-cu-HTA_17755/

lauff lautf laurf