Imprimare

10 copii cu malformati genitale, operati de medici romani si straini la Constanta

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un numar de 10 copii cu malformatii genitale grave au fost operati la Spitalul Clinic Judetean de Urgente (SCJU) Constanta, de o echipa de medici romani si straini. Trei dintre pacienti au fost operati pe parcursul zilei de miercuri, varstele lor fiind cuprinse intre doua saptamani si 22 de ani. Copiii operati sunt din judetele Constanta, Valcea si din Republica Moldova, informeaza Agerpres.

Interventiile chirurgicale au avut loc in cadrul unui workshop medical derulat in perioada 24 - 26 septembrie, cu participarea unor reputati chirurgi din tara noastra, Austria si Germania. Manifestarea se afla la a treia editie. Tema "este legata de patologia chirurgicala pe tract genito-urinar la copii, malformatii, un lucru foarte delicat, o chirurgie rara pentru tara noastra", sustine dr. Catalin Grasa, directorul medical al SCJU Constanta.

O operatie similara celor efectuate de medicii constanteni si straini costa la o clinica din alta tara europeana 20.000-30.000 de euro, suma cu care, la Constanta, au putut fi operati mai multi copii, pentru pacienti interventiile fiind gratuite, a precizat si dr. Constantin Tica, seful Clinicii Chirurgie si Ortopedie Pediatrica a SCJU Constanta.

"Operatiile sunt foarte complicate si putini medici din tara le efectueaza. Unii s-au nascut fara vezica urinara, altii fara organele genitale. Sunt operatii de reconstructie ce pot dura pana la 12 ore fiecare", a mai adaugat dr. Constantin Tica.

Dr. Thomas Boemers, specialist in chirurgie pediatrica, seful unei clini din Koln-Germania, a declarat ca a venit la Constanta pentru a ajuta copiii cu malformatii grave si pentru a-i invata pe chirurgii pediatri romani cum sa trateze acesti pacienti: "Am venit la Constanta pentru a-l ajuta pe profesorul Tica cu mai multe cazuri dificile. [...] Intotdeauna de-abia astept sa vin aici pentru workshop. Cred ca este un lucru foarte bun pe care profesorul Tica il face, pentru ca nu doar ca ajutam copiii cu malformatii grave, dar putem de asemenea sa-i invatam pe chirurgii pediatri romani cum sa trateze acesti copii".

Workshop-ul este organizat cu sprijinul financiar al asociatiei "Hope for the Nations".

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/10-copii-cu-malformati-genitale_-operati-de-medici-romani-si-straini-la-Constanta_17761/

lauff lautf laurf