Imprimare

Preventia si tratamentul bolilor cardiovasculare trebuie sa mearga impreuna

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Romania se afla in continuare in primele locuri in Europa in ceea ce priveste decesele prin boli cardiovasculare. In fiecare an, peste 150.000 de romani isi pierd viata din cauza acestor afectiuni. Munca medicilor nu mai este suficienta, motiv pentru care specialistii continua sa faca apel la preventie.

"Preventia si tratamentul trebuie sa mearga impreuna. De la an la an, mortalitatea cardiovasculara plaseaza Romania in pozitii fruntase in Europa. Mai mult de jumatate dintre romani mor de boli cardiovasculare", a declarat prof.dr. Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii, adaugand ca "preventia cardiovasculara este singura cale de a ne pastra sanatatea".

Numarul mare de cazuri il nelinisteste si pe presedintele Societatii Romane de cardiologie, conf.dr. Ioan Mircea Coman: "Din pacate, atat in Romania, cat si in Europa, boala cardiovaculara reprezinta principala cauza de deces. Datele statistice pe 2010, ultimele publicate la nivelul Romaniei, arata o crestere destul de mare a cazurilor noi de boala cardiaca, ceea ce este ingrijorator".

Preventia inseamna adoptarea unui stil de viata sanatos, cu o alimentatie echilibrata in fructe si legume, activitate fizica zilnica de minimum 30 de minute si odihna adecvata. Facand toate acestea, medicii cardiologi sustin ca putem preveni nu doar aproape 80% din bolile cardiovasculare determinate de ateroscleroza dar si pana la 90% din cazurile de diabet zaharat si 70% din cazurile de cancer.

"Vrem sa fim eficienti si a fi eficient in domeniul bolii cardiovasculare inseamna de fapt a face mult cu resurse putine. E mult mai ieftin sa faci profilatie primara, deci a face preventie, decat sa tratezi un caz in care boala este deja avansata", a explicat conf.dr. Coman, adaugand ca societatea pe care o conduce navigheaza de peste 50 de ani in apele tulburi ale bolii cardiovasculare.

Ziua Mondiala a Inimii, sarbatorita pe 29 septembrie

Anul acesta, activitatile organizate cu oacazia Zilei Mondiale a Inimii vor fi desfasurate sub acelasi slogan ca si in 2011:„Noi ne-am pus inima la treaba! Tu ce faci?”

Mai exact, pe 29 septembrie, Fundatia Romana a Inimii va invita romanii sa ia parte la crosul Athletic Cardio Club si la atelierele de dans, incepand cu ora 9.00, in Parcul Herastrau – intrarea Pavilionul H. Dupa-amiaza, incepand cu ora 17.00 se organizeaza plimbarea pe bicicleta „Pedaleaza pentru inima ta!” care va avea plecarea din Parcul Herastrau – intrarea Pavilionul H, B-dul Kiseleff - Casa Presei Libere - Sos. Kiseleff - Piata Victoriei - B-dul Aviatorilor - B-dul Maresal Constantin Prezan si sosire la Parcul Herastrau – intrarea Pavilionul H.

Tot cu aceasta ocazie este special amenajat un spatiu in Parcul Herastrau - intrarea Pavilionul H unde, intre orele 9.00-19.00, medici cardiologi vor evalua gratuit riscul cardiovascular, conform celor mai noi ghiduri europene.

Ziua Mondiala a Inimii va fi sarbatorita si in Iasi, prin activitati de evaluare a riscului cardiovascular tuturor trecatorilor aflati in Parcul Copou. De asemenea, in cursul diminetii organizam un concurs pentru copii de desene pe asfalt si demonstratii sportive.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Preventia-si-tratamentul-bolilor-cardiovasculare-trebuie-sa-mearga-impreuna_17760/

lauff lautf laurf