Examenul pentru obtinerea Diplomei Europene de Transplant, in premiera la Bucuresti
Ediatia din acest an a Congresului Romtransplant vine cu o premiera in Romania. Divizia de Transplant a Uniunii Europene a Medicilor Specialisti (UEMS) organizeaza la Bucuresti examenul pentru obtinerea Diplomei Europene de Transplant. Din comisia de examinare fac parte si specialistii romani prof.dr. Irinel Popescu, care ste si presedintele Congresului Romtransplant 2012 si prof.dr. Mihai Lucan, seful programului de transplant renal de la Institutul de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca.
"Ne onoreaza faptul ca Bucurestiul a fost ales sa fie gazda acestui examen. La nivel international, multa vreme nu a existat un sistem de pregatire in transplant, cum exista in chirurgia generala si in alte specialitati chirurgicale. Iata ca incet incet si un astfel de sistem incepe sa apara pentru ca la examen se cere un anumit curriculum, un anumit numar de procedee deja efectuate de cei care sustin examenul, o experietnta directa in activitatea de transplant, deci nu oricine si in niciun caz cineva care acum incepe sa faca transplant nu obtine acces la acest examen", a declarat prof.univ.dr. Irinel Popescu, directorul Centrului pentru Boli Digestive si Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni.
Obtinerea Diplomei Europene de Transplant le permite titularilor atat sa profeseze in transplant, cat si sa obtina o pozitie in structurile europene de transplant. Fiind unanim recunoscuta seriozitatea si rigurozitatea examenului, trebuie spus ca in afara candidatilor din spatiul european, la examen se prezinta si medici de pe alte continente: America de Sud, America de Nord si Asia.
"O astfel de diploma probabil ca in viitorul apropiat va deveni absolut necesara pentru a putea practica activitatea de transplant la nivel european. Or, Romania este tara membra a Uniunii Europene si va trebui sa ne aliniem si noi. Avem si noi trei candidati in acest an la sectiunea de chirurgie si unul sau doi canditati la sectiunea medicina interna. Mai sunt transplantologi din Romania care au obtinut diploma anul trecut cu ocazia examenului sustinut la Glasgow, asa incat sper ca suntem pe un trend pozitiv de certificare a celor care doresc sa practice aceasta activitate. Intotdeauna certificarea da un grad de siguranta in plus asupra valorii candidatului respectiv, asupra capacitatii profesionale a celui care a obtinut aceasta diploma", a explicat prof.dr. Irinel Popescu.
Cu ocazia sustinerii acestui examen, se afla la Bucuresti si presedintele Comisiei de transplant a UEMS, prof.dr. Vassilios Papalois, din cadrul Spitalului Hammersmith din Londra - figura emblematica a transplantului european, care a pus bazele Comisiei de transplant a UEMS si a creat un model de examen european, valabil si pentru celelalte specialitati chirurgicale.
15 ani de transplant hepatic la Fundeni si 20 de ani de transplant renal la Cluj-Napoca
Totodata, in cadrul Congresului Romtransplant 2012 se vor aniversa si implinirea a 15 ani de activitate de transplant hepatic in Institutul Clinic Fundeni si 20 de ani de activitate de transplant renal in Institutul de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca. Toti acesti ani de activitate s-au tradus printr-un numar de 1.500 de bolnavi transplantati renal si a peste 350 de transplantati hepatic.
Aniversarea reprezinta o continuare a campaniei nationale dedicate cresterii numarului de donatori de organe si tesuturi la care Biserica Ortodoxa Romana a avut, si continua sa aiba, un rol capital. In contextul in care la inceputurile transplantului au fost suficiente nelamuriri si neintelegeri la nivelul publicului, opinia care a contat cel mai mult in acceptarea notiunii de moarte cerebrala si mai ales a ideii de donare de organe si tesuturi, a apartinut Bisericii Ortodoxe Romane.
Astfel, pentru a sublinia inca o data sustinerea pe care Biserica o acorda nobilei idei a donarii de organe si activitatii pe care o desfasoara profesionistii implicati in transplantul de organe si tesuturi, conducatorul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Patriarh Daniel, primeste la Patriarhia Romana o delegatie a Congresului Romtransplant 2012.
"Ultima oara cand a avut loc o astfel de intalnire a fost in anul 2000, cand a avut loc cea de-a doua editie a Congresului Romtransplant. Iata ca dupa 12 ani ne vom aseza din nou la aceeasi masa si vom discuta despre transplant, despre ideea de a da viata unor oameni in suferinta chiar dincolo de existenta pamanteana a donatorului", a precizat prof.univ.dr. Irinel Popescu.
Congresul Romtransplant a ajuns la cea de-a VIII-a editie si beneficiaza de participare internationala. Manifestarea are loc in perioada 26-29 septembrie, la World Trade center Bucuresti.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro