Imprimare

Prima conferinta romaneasca pe tema managementului escarelor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Prevenirea aparitiei escarelor, abordarea multidisciplinara a plagii precum si educatia continua a medicilor si pacientilor sunt esentiale, dupa cum au punctat cei peste 120 de participanti la prima conferinta pe tema managementului escarelor din Romania. Printre cei prezenti s-au numarat medici, directori de spitale, asistenti medicali, farmacisti dar si reprezentanti ai companiilor de profil.

"Exista doua categorii de pacienti cu leziuni de decubit care vin de acasa: prima este formata din acei pacienti care sufera de diferite afectiuni si care sunt tratati acasa, de familie. Acestia sunt adusi de apartinatori goniti de miros", a declarat dr. Ileana Boiangiu, sef sectie chirurgie plastica, microchirurgie reconstructiva, Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri Bucuresti.

Unul din doi pacienti de terapie intensiva este predispus la escare

De fapt, leziunile de decubit la bolnavul critic reprezinta un factor de predilectie a vietii. Conform statisticilor, unul din doi pacienti de terapie intensiva este predispus la escare.

"Complicatiile medicale care pun in pericol viata pacientului apar in stadiile 3 si 4. In cazul pacientului critic cu escare perioada de internare se poate prelungi cu pana la 3 luni. in SUA, studiile arata faptul ca costurile cresc cu 300.000 dolari/pacient", a declarat conf . dr. Elena Copaciu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Durerii.

Unul din cazurile prezentate de Dr. Elena Copaciu se referea la un pacient tratat in 4 spitale diferite timp de doua saptamani care a murit la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti in urma unui soc septic generat de o escara fesiera, gradul 4. Escara a aparut in urma infectarii cu microbi spitalicesti.

In consecinta, dr. Mircea Olteanu, presedintele Asociatiei Spitalelor din Romania, sustine ca este absolut necesara echipa multidisciplinara in tratarea escarelor in unitatile sanitare.

"Echipa multidisciplinara care trateaza pacientii cu escare trebuie sa cuprinda toate domeniile implicate de la medicul chirurg, dermatolog, pana la pacient si familia acestuia. Am folosit in tratamentul escarelor expandarea tisulara care consider ca a dat rezultate foarte bune", a explicat medicul.

31% dintre pacienti au semnalat durere asociata plagilor

La randul sau, dr. Victor Gabriel Clatici, medic dermatolog la Spitalul Universitar de Urgenta Elias a spus ca puterea inradacinata a miturilor este cea care ii determina de cele mai multe ori pe pacienti sa ajunga tarziu la medic.

"Aceste mituri trebuie demontate, iar cheia consta in educarea pacientului si a familiei acestuia. Este foarte important ca pacientul sa stie ce are, dar mai ales ce nu are voie sa faca in cazul tratamentului escarelor", a completat dermatologul.

Studiile efectuate in Marea Britanie pe 664 de pacienti cu escare au demonstrat faptul ca 31% dintre acestia au semnalat durere asociata plagilor, 29% exudat, 18% au fost ingrijorati de aspectul estetic, iar 10% in privinta mirosului.

"In tratamentul escarelor trebuie avuta in vedere atat suferinta pacientului cat si a apartinatorului, astfel, este necesar ca toate planurile de tratament sa fie bifate. Escarele sunt afectiuni extrem de importante care, netratate corespunzator si la timp, pot duce la moartea pacientului", a declarat Carmen Mazilu, presedinte OAMGMAMR Bucuresti.

Centru pentru managementul starilor vegetative, infiintat din 2013

Aceasta a mai anuntat deschiderea, in 2013, in premiera in Romania, a unui Centru pentru Managementul Comelor si al Starilor Vegetative. Centrul este creat la initiativa Dr. Dan Alexianu, Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca. Pentru cei peste 20.000 de asistenti medicali din Romania, OAMGMAMR a introdus in curricula de curs Managementul modern al plagilor.

"Consideram ca educatia permanenta a personalului medical va face intotdeauna diferenta intre o ingrijire buna si una defectuoasa", a conchis Carmen Mazilu.

Laurent Bernier, fondatorul Escarre din Franta si specialist in managementul escarelor, a subliniat faptul ca in Franta se vorbeste despre o problema a educatiei pacientului, a familiei acestuia si a cadrului medical si nu neaparat de o problema de tehnica in tratamentul acestora.

"Principala diferenta intre managementul escarelor in Franta raportat la cel de aici o constituie implicarea activa a familiei. In Franta acest lucru se intalneste foarte rar. Este adevarat, dispunem probabil de mai multe resurse materiale insa in cazul pacientilor cu escare prezenta familiei este mult mai importanta pentru o evolutie pozitiva", a explicat Laurent Bernier.

Acesta a mai adaugat faptul ca aspectul economic in cazul pacientilor cu escare, “presiunea economica asupra sistemului medical”, este cel care pune in miscare sistemul in Franta.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prima-conferinta-romaneasca-pe-tema-managementului-escarelor_17768/

lauff lautf laurf