Imprimare

Programul national de transplant risca sa nu mai functioneze din cauza inadvertentelor legislative

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In momentul de fata, in privinta transplantului, Romania are o legislatie care contravine directivei europene in acest domeniu. Avertismenul a fost lansat de catre specialistii romani in domeniul transplantului si donarii de organe, in cadrul editiei din acest an a Congresului Romtransplant. Reprezentantii comunitatii de transplant din Romania sustin ca trebuie sa lupte acum, desi nu este normal, sa restabileasca transpunerea legislatiei europene in legislatia romaneasca.

"Sa spunem, din niste inadvertente ale unor functionari de la Ministerul Sanatatii, s-a ajuns ca, in momentul de fata, sa avem o legislatie care intr-un fel contravine celei europene. N-am ce sa fac, trebuie sa spun ca atare. Si se fac eforturi pentru ca programul sa functioneze, in conditiile in care legislatia nu este tocmai ceea ce ar trebui sa fie. Directivele europene sunt clare, traducerea lor este clara, trebuie doar ca aceasta traducere sa fie corelata pentru ca pana la urma constituie o cauza de infrigement", a declarat in cadrul unei conferinte de presa prof.univ.dr. Irinel Popescu (foto 2), directorul Centrului pentru Boli Digestive si Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni si presedintele Congresului Romtransplant 2012.

Specialistii sustin ca pana cand legislatia romaneasca nu va fi superpozabila celei europene, Romania este intr-o situatie precara.

"Legislatia la care nereferim si care trebuie modificata reduce, uneori, pana la disparitie rolul Agentiei Nationale de Transplant, transfera unele atributii ale Agentiei in rolul Ministerului, in conditiile in care la nivel european acest lucru nu se mai practica nicaieri si, pana la urma, pune in pericol functionarea programului national de transplant", a explicat prof.univ.dr. Irinel Popescu, adaugand ca este vorba "despre o ordonanta de urgenta, care trebuie inclusa si in Legea Sanatatii si trebuie inclusa corect. Noi nu avem altceva de facut decat sa traducem Directiva europeana. Sa riscam sa supunem Romania unui infringement pentru niste lucruri care fac rau programului de transplant, dauneaza imaginii Romaniei, este, din punctul meu de vedere, absolut nepermis".

Trasplantologii romani au discutat si cu reprezentantii Ministerului Sanatatii pentru a le explica problemele si motivele pentru care acestea trebuie rezolvate intr-un timp cat mai scurt. "Punctul de vedere a fost acceptat, ni s-a spus ca au fost inadvertente care pleaca de la nivele inferioare care nu au inteles despre ce este vorba", a mai adaugat directorul Centrului pentru Boli Digestive si Transplant Hepatic Fundeni.

Incercarile de a rezolva cumva problema legata de legislatia din domeniul transplantului nu s-au oprit doar la nivelul MS. "Pe 26 septembrie am fost si la Comisia de Sanatate din Senat si ne-am prezentat punctul de vedere si au inteles. N-as vrea sa se inteleaga gresit lucrurile. Cu actuala conducere a Ministerului noi incercam sa reparam ceea ce s-a intamplat in ultimii trei ani, timp in care nu stiu cum a rezistat transplantul in Romania. Actuala conducere este prima care este favorabila transplantului, ne sustine, ne ajuta si, eu sper, sa si rezolve problema", a declarat dr. Victor Zota, coordonator national pentru transplant si fostul presedinte al Agentiei Nationale de Transplant.

Anul acesta s-au implinit a 15 ani de activitate de transplant hepatic in Institutul Clinic Fundeni. Totodata, in 2012 sunt sarbatoriti si 20 de ani de activitate de transplant renal in Institutul de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca. Toti acesti ani de activitate s-au tradus printr-un numar de 1.500 de bolnavi transplantati renal si a peste 350 de transplantati hepatic.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Programul-national-de-transplant-risca-sa-nu-mai-functioneze-din-cauza-inadvertentelor-legislative_17777/

lauff lautf laurf