Incepand cu 1 octombrie, copiii cu malformatii cardiace nu vor mai fi operati in Romania
De la inceputul saptamanii viitoare, in Romania, nu se va mai opera niciun copil nou-nascut cu malformatii congenitale. Anuntul vine din partea medicului roman care a pus bazele Institutului de BoliCardiovasculare si Transplant (IBCvT) din Targu-Mures si care a fost nevoit sa vada cum munca sa de zeci de ani a fost distrusa printr-o decizie nedreapta a autoritatilor in martie 2011, cand Ministerul Sanatatii si Guvernul Romaniei au semnat desfiintarea singurului centru performant in domeniul transplantului de cord.
"De la 1 octombrie, va anunt, nicio urgenta de copil sugar si nou-nascut, nu se va mai putea opera la Targu-Mures, pentru ca nu mai exista conditii. Aprovizionarea este un dezastru", a declarat in cadrul unei conferinte de presa, organizata cu ocazia Congresului Romtransplant, prof.univ.dr. Radu Deac (foto), autorul primului transplant de inima din Romania si parintele IBCvT din Targu Mures.
In fiecare an se nasc aproximativ 950 de copii cu cardiopatii congenitale. Anual, la Targu-Mures, erau operati 350 dintre acesti micuti. "Evident ca nu toti acestia trebuie operati, dar mare parte din ei, da. Cu siguranta ca daca nu sunt operati, cateva sute decedeaza", explica prof.dr. Radu Deac.
Copiii cu malformatii congenitale nu mai pot fi operati in niciun alt spital din tara noastra. O parte dintre ei au fost dusi in strainatate pentru a fi tratati. Costurile interventiilor in strainatate sunt, insa, enorme, si apasa greu asupra bugetului Sanatatii, care si asa este subred.
"Am auzit ca in 2010 au fost tratati in clinicile din strainatate sase copii cu malformatii cardiace si nu-mi vine sa cred cifra care a fost platita, pentru ca mi se pare neverosimila: sase milioane de euro. Cu acesti bani se facea o unitate noua de sus pana jos, cu dotari si cu tot ceea ce este necesar unei astfel de unitatii", sustine prof. Deac.
Prof.Radu Deac: "O treaba facuta in 15 ani a fost distrusa dintr-un condei"
Faptul ca Romania nu-si mai mai poate opera copiii cu cardiopatii congenitale este mai mult decat revoltator. La fel de revoltator este si faptul, din cauza deciziilor autoritatilor sanitare, au avut de suferit si cadrele medicale care lucrau in IBCvT Targu-Mures, oameni care lucrau cu drag desi aveau de infruntat conditii precare.
"Acolo sunt oameni tineri, extrem de performanti si capabili, care ar trebui lasati sa lucreze. Este un efort extraordinar, eu ma gandesc numai la asistentele din terapie intensiva, care s-au redus la jumatate, pentru ca s-a inchis o sectie de terapie intensiva. Aceste asistente stau 12 ore, o tura intreaga, cu copilul in brate sau langa el. Vorbim de un copil nou-nascut, care este extrem de fragil. Acesti oameni trebuie salarizati corespunzator", marturiseste medicul care a pus bazele transplantului de inima in Romania.
In Institut existau sase clinici de adulti si de copii, care erau organizate in asa fel incat totul mergea perfect. Prof. Radu Deac ne spune ca acolo se faceau progrese, se perfectionau oamenii, crestea numarul de operatii. "Acum practic nu mai exista nimic, desi cladirea este acolo, spatiile sunt acolo", marturiseste cu regret specialistul.
Modul in care s-a dezvoltat institutul a reprezentat un efort imens al medicilor, al asistentelor si al intregului personal, efort concretizat in 15 ani de zile. Practic, din toate institutele de boli cardiovasculare din tara, cel de la Targu-Mures a fost singurul desfiintat.
"Noi ne bucuram ca inca functioneaza toate celelalte, la Cluj, la Timisoara, Bucuresti, Constanta, Iasi. este o retea bine gandita, stabilita in 1995 de catre ministrul Mincu. Institutele au fost dotate, sunt programe, exista finantare, este o treaba facuta in 15 ani, care a fost distrusa dintr-un condei. Nici macar nu s-au gandit sa aduca niste argumente imbatabile, la care nimeni sa nu poata comenta", a precizat prof.dr. Radu Deac.
Transplantul de inima in Romania a ajuns in moarte clinica
In plus, in ceea ce priveste transplantul de inima, nu a mai fost realizat niciunul de cand Institutului de BoliCardiovasculare si Transplant din Targu-Mures a fost comasat cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta. Consecinta a fost ca zeci de pacienti care ar fi avut nevioe de o inima pentru a suptavietui, nu au primit-o.
"In primele sase luni ale anului 2012, nu se cumparase niciun reactiv cu care se face testarea histocompatibilitatii la transplantati. Toate acestea spun <incompetenta manageriala>. Bani au fost, programul de transplant este finantat, nu s-a putut face niciun transplant. Au plecat asistente si in strainatate si in alte servicii. De la 1 octombrie pleaca si cei doi anestezisti de la transplant si de la copiii mici si un medic cardiolog pediatru. Acestea sunt consecintele reformei la spital", a mai declarat medicul specialist.
Listele de asteptare sunt foarte lungi in transplant. In cazul rinichiului, sunt 6000-7000 de bolnavi aflati pe dializa, iar toti acestia sunt candidati la un transplant renal. In ceea ce priveste ficatul, intotdeauna sunt intre 300 si 400 de pacienti aflati pe lista de asteptare.
In cazul inimii, lucrurile sunt si mai complicate, sustine prof.univ.dr. Irinel Popescu, directorul Centrului pentru Boli Digestive si Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni: "In ultima vreme nu au mai fost facute deloc transplanturi cardiace. Acest lucru are legatura si cu desfiintarea Institutului de Boli cardiovasculare de la Targu-Mures. Acolo situatia este un pic mai dificila, masurile care ar contribui la remedierea ei tin in primul rand de echipele de chirurgie cardiovasculara".
Institutul IBCvT Targu-Mures - desfiintat politic
...Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro